Steve Jobs

by Jules Janssen • 2011-10-06

Terwijl ik dit schrijf zit ik nog op kantoor (lokale tijd iets na half twaalf ‘s avonds) te proberen wat werk te verrichten. De late avond en het begin van de nacht, wat normaal mijn meest productieve tijd is, is dat vandaag allerminst. Enkele uren geleden werden m’n collega’s en ik hier via chat, Twitter en de Apple website op de hoogte gesteld van het overlijden van Steve Jobs.
Voor velen wellicht de man die allerlei glimmende dingetje de markt op slingerde en deze met een gelikte marketing-campagne aan de man wist te brengen. Voor mij vooral de man die zo’n beetje in zijn eentje verantwoordelijk is voor het werk dat ik nu doe. De man die – nog voor dat ik geboren was – een revolutie in gang zette die computers naar de ‘gewone mens’ bracht. Gebruiksvriendelijkheid, simpliciteit, ‘it just works’. Digitale apparaten kunnen gebruiken zonder eerst een handleiding door te nemen. Intuitief design.
De filmwereld opnieuw uitvinden (want ook Pixar is zijn geesteskind), de muziekwereld op z’n kop zetten, daarna de telefoonmarkt overhoop gooien. Niet door per sé als eerste met een product-categorie te komen, maar wel door het  vele malen beter uit te voeren. Geen release of presentatie voordat het product ook klaar is voor de markt. Geen loze beloftes.

De vele verhalen van anderen die Jobs van dichtbij mee hebben mogen maken zijn absoluut de moeite waard om enigszins een inzicht te krijgen in hoe speciaal deze man was, maar als er één ding is dat je van hem moet hebben gezien, dan is het wel zijn speech aan de Stanford universiteit in 2005. Inspirerender en indrukwekkender gaat ‘t niet worden.

NY vs Irene

by Jules Janssen • 2011-08-28

Terwijl New York City huiverig afwacht tot de Irene storm de stad in jaagt is het beangstigend stil op de plek waar het dat normaal nooit is. Nadat eerst in alle winkels er alleen nog maar lege schappen over waren doofde de stad langzaam uit. Grand Central Terminal is leeg. Zelfs op Times Square is niemand meer te bekennen. Beelden die waarschijnlijk niet vaak gemaakt kunnen worden.

Klimmende gekken

by Jules Janssen • 2011-08-03

Een tijdje geleden deed een waanzinnig filmpje de ronde waarin een kerel een zendmast van bijna 540 meter beklimt zonder al te veel veiligheids-gedoe. Mocht je ‘t nog niet gezien hebben, doe ‘t nu want de plaatsvervangende hoogtevrees die ‘t je oplevert is bizar.

En dan is er ene Alex Honnold; een 25-jarige gast die de gekste bergen en rotsen op klautert zonder enige vorm van veiligheid. Geen touw, geen net, geen parachute, niets. De ‘free soloing’ sport, zoals dit gekkenwerk heet, wordt door niet al te veel mensen beoefend, maar daarvan is Alex ‘the Wunderkind’ dus de allerbeste. Eén misstap en hij mikt zichzelf met een directe schone sprong rechtstreeks de dood in.

There isn’t anything else I can think of that requires that kind of concentration for that length of time with the penalty being certain death if you make any mistake.

/via @joepiesimons

Bonusmateriaal: deze video vanuit helm-view van een stel dat over een of andere bizar hoge en smalle bergtop wandelt alsof ‘t hun standaard zondagochtend blokje om is.

OSX Lion

by Jules Janssen • 2011-08-01

Lion, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac, is nu een goede anderhalve week uit en natuurlijk zijn er weer standaard instellingen die niet iedereen zinnen (‘natural’ scroll anyone?). Hier een lijstje met minder drastische settings en een manier om ze te herstellen. Voor alle duidelijkheid: de onderstaande commands voer je uit via Terminal.

Meer ‘tips’n’tricks’ bij TNW en meer diepgaand leesmateriaal over OSX Lion vindt je in de legendarisch uitgebreide review van Ars Technica.

Films

by Jules Janssen • 2011-07-29

Gisteravond naar Horrible Bosses geweest. Een absolute aanrader die misschien wel in hetzelfde rijtje als ‘The Hangover’ geplaatst kan worden. Alleen dan met een overdadig aantrekkelijke Jennifer Aniston in de bonus. Zeker gaan zien dus. Maar er is meer…

Hartelijk maandagmorgen

by Jules Janssen • 2011-07-25

Terwijl in New York de straat letterlijk wegsmelt zitten de niet vakantie-vierende Nederlanders nog netjes te werken in een vriespunt-naderend klimaat. Om een beetje op temperatuur te komen een lijstje met hartverwarmende links.

MFCEO

by Jules Janssen • 2011-07-12

Kenny Powers is de nieuwe MFCEO van K-Swiss. Ik ben nooit echt fan van ‘t merk geweest, totdat ik deze infomercial gezien had natuurlijk.

‘What’s up dog? I killed you’

Mad Men seizoen 5 definitief

by Jules Janssen • 2011-06-23

U kunt weer rustig ademhalen mensen. Het vijfde seizoen van het beste wat TV te bieden heeft gaat er zeker komen. Mad Men’s held Don Draper heeft zijn contract ook rond en de opnamen kunnen dus beginnen. Normaal zouden rond deze tijd de uitzendingen van het vijfde seizoen al beginnen, maar dat is  door omstandigheden niet gelukt.
Het is nog even wachten tot maart volgend jaar, maar zoals u weet: beter laat dan nooit.

/via @kottke

Excelbook

by Jules Janssen • 2011-06-20

Facebook niet toegestaan op uw werk? Diesel to the rescue. Download nu Excelbook, waarmee je rustig kunt Facebook-en terwijl je baas en collega’s denken dat je aan een kei-belangrijke Excel bezig bent.

Vancouver riots

by Jules Janssen • 2011-06-16

IJshockey, de altijd kalme en non-agressieve sport weet op miraculeuze wijze in sommige mensen toch nog de strijdvaardige oermens naar boven te halen. Gisteren was het wel heel erg in Vancouver, waar de thuisclub na een best-of-seven reeks roemloos tenonder ging tegen Boston. De Vancouver fans vertrokken – vanzelfsprekend – de stad in om daar niets meer van heel te laten. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De bovenstaande foto doet momenteel als een gek de ronde op het wereld wijde web. Instant-klassiekertje dus. Symbolisch ook wel sterk in orde.
Sommige hooligans staan overigens wel erg duidelijk en herkenbaar op de foto. Vraag me af wat het plaatselijk OM daarmee mag / kan en gaat doen.

Stuxnet

by Jules Janssen • 2011-06-15

Hackers, ze zijn zo’n beetje de smaakmakers van 2011. Sommige in Robin Hood hoedanigheden voor Wikileaks en allerlei publieke zaken. Anderen gewoon als keiharde bad-guys die onder andere de creditcard gegevens van 70 miljoen Playstation Network gebruikers wisten te achterhalen.

De grootste jongens zijn vooralsnog – wat mij betreft – het nog steeds onbekende groepje achter Stuxnet.
Stuxnet is een gigantisch complexe worm waarvan lang niet duidelijk was wat ‘t ding ging doen. Inmiddels is duidelijk dat Iraanse kernreactors het doel waren. Op zich al niet mis, maar het hoeft nog lang niet het einde te zijn van Stuxnet’s dreiging. Om ‘t kort en toegankelijk uit te leggen gebruikt men heden ten dage een blitse motion graphic infographic:

Voor diegene wiens interesse en / of nieuwsgierigheid door ‘t bovenstaande filmpje is gewekt heeft Vanity Fair een mooi uitgebreid stuk.

Apple’s vergunningaanvraag

by Jules Janssen • 2011-06-08

De dag na de keynote van maandag komt Steve Jobs op bezoek op het gemeentehuis van Cupertino – de thuisbasis van Apple – om daar het plan voor de nieuwe Apple campus uit de doeken te doen. Uiteraard weer in zijn signature coltrui en jeans, gewapend met een simpele maar doordachte presentatie staat een van de meest invloedrijke mensen ter wereld daar dan feitelijk een vergunningaanvraag te doen. Niet een of andere gast van de afdeling ‘legal’ of een PR-medewerker. Nee, de CEO zelf.

Fimpjes van een hoorzitting in een gemeentehuis zijn normaliter niet het beste materiaal om je dag mee door te komen, maar deze keer wil ik u aanbevelen de hele video toch zeker te bekijken. Jobs vertelt over hoe hij ooit een vakantiebaan kreeg bij HP – zijn grote idolen in die tijd – en hoe de grond waar HP destijds gevestigd zat nu de grond gaat worden waarop hij ‘t nieuwe kantoor wil bouwen.
Jobs mag er fysiek niet op z’n best aan toe zijn, hij is ‘t geven van een overtuigende presentatie zeker niet verleerd. Kijken dus.
De vragen van de raad zijn overigens ook de moeite waard. Ze zijn op geen enkel moment boven de verwachting die u heeft bij de vragen die een goede ambtenaar kan hebben. Dat is in Cupertino dus niet anders.

Apple dag

by Jules Janssen • 2011-06-06

Nog een paar uurtjes en dan staat hij er weer. Steve Jobs, de grote Apple baas geeft de keynote van het WWDC event in San Francisco.
In de drie voorgaande jaren werd tijdens dat event de nieuwe iPhone gepresenteerd, maar voor dit jaar heeft Apple aangegeven dat dit niet het geval gaat zijn. Uit een persbericht van vorige week werd duidelijk dat het vooral software-gerelateerd nieuws gaat zijn deze keer: iOS 5 (het besturingssysteem voor de iPhone), OS X Lion (het besturingssysteem voor de Mac) en iCloud. Vooral de vermelding van die laatste in het persbericht zorgde voor verbazing bij veel ‘kenners’. Apple staat er namelijk niet om bekend om informatie te geven of aankondigingen te doen over producten die nog niet zijn gepresenteerd zijn. iCloud was voor vorige week alleen nog een gerucht en nog steeds is niet helemaal zeker waar het om zal gaan, maar dat de naam nu in een officieel Apple document naar buiten is gebracht is apart.

Waarom Apple dit keer voor deze aanpak heeft gekozen is vooralsnog niet zeker, maar zoals bij elk persmoment en elke presentatie van Jobs of zijn collega’s gaan er natuurlijk weer de wildste geruchten de ronde. iCloud zou de nieuwe sterk verbeterde versie van MobileMe worden. Of is iCloud de vervanger van iTunes? Twitter integratie in iOS5? Wifi syncing van iPhones? En hier een hele lijst met geruchten / wensen voor vanavond. Hoe dan ook, om 7 uur NL tijd is het zover. Meekijken doet u via een van de vele live-bloggers.

In de categorie enigszins gerelateerd nieuws: Microsoft verdient – dankzij weer zo’n uiterst handige licentiedeals – meer aan de verkoop van Android toestellen dan aan hun eigen Windows Phone 7.

Awesome people

by Jules Janssen • 2011-05-31

Ontzagwekkende mensen die rustig tijd met elkaar doorbrengen. Een mooi thema om een site omheen te bouwen. Zonder al te veel gedoe. Gewoon foto’s. Een mooie en groeiende collectie van filmsterren, pop-idolen, politici en meer die samen op de gevoelige plaat zijn vastgelegd.

Meer mooie foto’s vindt u bij ‘This is not new‘. Een gigantische verzameling prachtige plaatjes, zonder enige context, van mensen, kleding, accessoires, auto’s, architectuur etcetera. Een goede scrollvinger is vereist.

Bewegende beelden van ‘awesome mensen’ zijn er ook nog, in een oudere entry van dit blog.

Between Two Ferns

by Jules Janssen • 2011-05-27

Nu Oprah de talk-show scene heeft verlaten wordt er natuurlijk gezocht naar opvolging. Wat mij betreft is er maar één echte kandidaat. Zach Galifianakis met zijn ‘Between Two Ferns‘ is een absolute topshow. Iedere aflevering minder samenhangend, totale chaos en bizarre scènes. In de meest recente aflevering is Will Ferrell op bezoek, topshow.

Bastian

by Jules Janssen • 2011-05-24

Bastian, beter bekend als de grote jongen achter de beats & muziek van de Jeugd van Tegenwoordig en natuurlijk van de videoclip klassieker “You’ve got my love” heeft een nieuw album: “There’s no such place”.
Heerlijk vette electro deuntjes. Zeer de moeite waard. Downloaden via iTunes of fysiek via Bol.com.

Sugarsugar

by Jules Janssen • 2011-05-22

Where romance meets finance.

Brilliant concept natuurlijk. Een datingsite voor golddiggers, sugar daddies, sugar babies en de gelieerde bevolkingsgroepen.
De foto’s van sugar daddy’s met grijs haar maar de huid van een 20-jarige lijken ietwat bewerkt, maar dat mag de pret niet drukken.

Over & uit

by Jules Janssen • 2011-05-20

Over exact 24 uur is het zover. Althans voor het volk in de GMT+0100 tijdzone. Het einde van de wereld. Het is weer eens zover. Volgens dorpsgek predikant Harold Camping staat morgen om exact 18:00 uur het einde der tijden op het programma. Angstaanjagend zoiets. Even buiten beschouwing latende dat deze zelfde meneer daar in 1994 ook al keihard van overtuigd was natuurlijk.

Meneer Camping is ‘t hoofd van het levensgevaarlijke Family Radio Network dat in de Verenigde Staten zo’n 66 radiozenders heeft en in totaal zo’n 120 miljoen dollars te besteden heeft. Dat geld zou een goede christen vanzelfsprekend gebruiken om allerlei mensen mee te helpen, juist nu het ook in Amerika zo stroefjes gaat. Denk bijvoorbeeld aan de recente slachtoffers van de tornado’s aldaar. Camping denkt daar heel anders over. Hij koopt namelijk gigantische billboards en radio & tv-tijd op om daar ‘reclame’ te gaan maken voor het naderende einde.

Saillant detail in Camping’s voorspelling is wel dat het morgen niet direct voorbij gaat zijn. Nee, in zijn variant worden sowieso 3% procent van alle mensen op aarde gered. De resterende 97% blijft vervolgens nog een kleine 5 maanden hier op aarde, alwaar het een hel gaat worden. Creatief. Grootste aanwijzing voor de ‘rapture’? De homo-beweging en abortussen natuurlijk. Dat is god’s teken.

Intussen heeft de NYPD al officieel gereageerd op de voorspellingen: ‘We zetten geen extra mankracht in aangezien er minder agenten nodig zijn om de straten – die leeg gaan zijn – in de gaten te houden.’

Check vooral ook even de Wikipedia pagina over de voorspelling, met als absoluut hoogtepunt het stukje ‘rationale’, waarin wordt uitgelegd hoe deze einddatum ‘berekend’ is. Geknutsel en gegoochel met getallen die zo een bijbels bewijs vormen. Hilarisch materiaal.
Anyway, ik maak er vanavond een feestje van. Nu ‘t nog kan. Volgende week een feestje van survivors.

Bonus: handige infographic om te controleren of jij bij de 3% hoort die gered gaat worden.

De Filter Bubble

by Jules Janssen • 2011-05-17

Gebruikers van Facebook hebben vast al eens een bericht voorbij zien komen over ‘t feit dat Facebook voor jou bepaald welke berichten in je newsfeed verschijnen en welke niet. Even buiten beschouwing latende dat er ook nog de optie ‘meest recent’ is waarmee je gewoon weer ‘t complete overzicht krijgt is het inderdaad een apart fenomeen. Steeds meer online diensten personaliseren hun aanbod en bepalen voor hun gebruikers wat ze wel en niet te zien krijgen. Eli Pariser maakt zich er oprecht zorgen over in zijn TED talk.

Ik kan me zijn zorg voorstellen. Het is immers vreemd dat een computersysteem op basis van onze browser, onze locatie of onze voorgaande zoekopdrachten gaat bepalen welk nieuws voor ons relevant is. Het voorbeeld van Eli over Egypte zoekopdracht (ik betwijfel enigszins de volledige echtheid ervan) is op z’n minst apart te noemen. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat dit volledig inspeelt op onze wensen. Wij wíllen gewoon dat dit gebeurt. Gezien de klachten op Facebook zijn de algoritmes nog niet helemaal geperfectioneerd en ook een service als Google News werkt nog niet optimaal, maar uiteindelijk zijn die voorgefilterde resultaten juist wat we willen.
Zoals bekend ben ik – nog steeds – een fervent gebruiker van RSS feeds via Google Reader. Reader filtert helemaal niets en slingert alle berichten van mijn geselecteerde feeds in chronologische volgorde voor mijn neus. Zou Google deze resultaten wel filteren, dan zou bijna de volledige feed van Nu.nl Algemeen Nieuws bijvoorbeeld eruit gefilterd worden. Ik mag dan wel van mezelf denken dat ik op de hoogte moet blijven van het ‘belangrijke’ nieuws, in de praktijk blijkt dat ik die berichten netjes oversla en direct door ga naar een stukje over de nieuwe iMac of een hippe CSS3 techniek.

De journalisten en redacteuren die – volgens Eli – zo goed weten wat het volk als nieuws voorgeschoteld zou moeten krijgen zijn in feite gewoon een stel opgeschoten arrogante jongens. Wij zijn zij nou om te bepalen wat belangrijk voor mij is? Zijn die ethische regeltjes nog wel van deze tijd? Ik vind ‘t helemaal niet meer interessant wat er allemaal gaande is in Egypte en dat hele Midden Oosten. Echt, alle berichten daarover sla ik zonder te lezen over. Ik zie liever een filmpje van een gast die bang is voor een roltrap.

En zo heel veel is er dankzij al dat gefilter volgens mij ook niet veranderd. Als ik vandaag een – volledig ongefilterde – krant zou lezen dan zouden daar waarschijnlijk allemaal berichten in staan die Google News of Facebook voor mij eruit gefilterd zouden hebben. Zonde van het papier, want die berichten sla ik nu nog steeds over. Ik lees de titel, gedeeltelijk, zie dat ‘t over Syrië gaat en ga direct door naar de volgende kop in de hoop dat er nieuws is over een interessanter onderwerp.

Ik ben ‘t er volledig mee eens dat ‘t goed is voor een mens om of en toe eens te lezen over een ‘oncomfortabele’ dingen, andere invalshoeken, uitdagende dingen en informatie die écht belangrijk is, maar die verantwoordelijkheid ligt toch echt bij de mensen zelf. Daar is Facebook niet voor verzonnen. En ook vóór al die filters bleken mensen daar niet echt goed toe in staat: je leest vooral datgene wat jouw denkbeeld bevestigt.

Hartelijk maandagmorgen

by Jules Janssen • 2011-05-16

Het heeft even geduurd, maar het is weer zo’n maandagmorgen. Gewoon voorzichtig op gang laten komen. Niet te gek doen. Kopje zwarte magie erbij en rustig klikken.