Kanye, Carter & Keys

by Jules Janssen • 2009-09-15

Kanye West’s publieke en sociale leven is de afgelopen tijd natuurlijk op zijn best een drama te noemen. Zijn ongewenste optreden op de VMA‘s afgelopen zondag getuigt al niet echt van smaak, maar om daarna ook nog eens President Obama te onderbreken is beneden alle maat.

Los daarvan weet meneer West op muzikaal vlak toch al enige tijd de noot succesvol te raken. Ik ben niet de grootste fan van zijn eigen werk, maar deze week kwam mij het nieuwe album van Jay-Z ten gehore, waaraan hij als producer ook een belangrijk deel aan heeft bijgedragen. ‘The Blueprint 3′ is gewoon een heel erg lekker album. Laat Kanye zich dus vooral focussen op het maken van muziek, want dat blijkt hem maar weer eens zeer goed af te gaan.
Onmisbaar en by far de beste single van de plaat is overigens de niet door West geproduceerde ‘Empire State of Mind’, een geweldige samenwerking van Jay-Z met Alicia Keys. Kopen! Nu!

Overigens heb ik het album als iTunes LP aangeschaft (een nieuw formaat waarmee Apple denkt het gat dat de mp3 veroorzaakte waar ooit het hoesje / boekje van een album zat mee te kunnen invullen). Simpele conclusie: niet nodig. Natuurlijk is het leuk om te zien hoe de hoes van het album tot stand kwam of om de clip van ‘Run this Town’ eens te bekijken, maar meer dan één keer gaat het waarschijnlijk niet gebeuren. Die extra 7 euro kun je je dus uitsparen.

Jay-Z - Blueprint 3

Hoogenweerth live

by Jules Janssen • 2009-09-13

Het meest recente project uit mijn persoonlijke werkstal zal voor de meeste mensen eeuwig onzichtbaar blijven. Voor de nieuwe website van Kasteel de Hoogenweerth heb ik namelijk het CMS en een snufje HTML verzorgd. De voorkant is gerealiseerd door Mancino Design en Tom Huynen.

Kasteel de Hoogenweerth

rss is nog lang niet dood

by Jules Janssen • 2009-09-10

Bright’s Jaap is recent een hevig offensief begonnen om te verklaren dat RSS dood is / gaat. (uitleg RSS)
Hij is niet de eerste en zal voorlopig ook niet de laatste zijn, maar het is wat vreemd om te lezen welke argumenten hij (en ook anderen overigens) als redenen opgeven voor het verval van RSS.

Zo vind ik het feit dat ene Robert Scoble stopt Google Reader te gebruiken niet echt overtuigend voor het einde van een techniek die wel gewoon nog door een miljoenenpubliek gebruikt wordt. Veel mensen hebben geen idee dat ze RSS gebruiken, maar doen het wel degelijk. Dashboard widgets / Vista gadgets / iGoogle / Symbaloo etcetera maken gretig gebruik van de techniek.
Voorlopig lijkt het er niet op dat er een vervangende techniek gaat komen voor het grootste deel van de toepassingen die de webfeeds hebben. En zolang dat niet het geval is, lijkt het me sterk dat RSS gaat sterven.

Als alternatief voor RSS noemt Jaap (en wederom ook anderen) onder andere Twitter. Deze conclusie begrijp ik helemaal niet. Het ligt misschien aan de mensen die ik volg, maar als er al links in hun ‘tweets’ staan, zijn dat veelal nutteloze items. Bovendien zijn de links vaak onherkenbaar door het gebruik van url-verkorters zoals bitly. Ook het ontbreken van de mogelijkheid om direct een compleet artikel in een tweet te kunnen herbergen werkt niet in het voordeel van Twitter dat zou moeten functioneren als webfeed. Niet echt gebruiksvriendelijk. Voor mij absoluut geen volwaardig alternatief voor de RSS.

Voorlopig blijf ik netjes vasthouden aan mijn Google Reader die me zowel via de browser als op mijn telefoon perfect up-to-date houdt van het laatste nieuws van bronnen die ik geselecteerd heb en waarvan ik direct titels, auteurs, artikelteksten en afbeeldingen gepresenteerd krijg.

Best of Wikipedia

by Jules Janssen • 2009-09-04

Wikipedia, u allen wel bekend, bevat op het moment van schrijven iets meer dan 3 miljoen artikelen (Engels) en daartussen zitten natuurlijk ook de nodige pareltjes. The best of Wikipedia verzamelt deze interessante artikelen en heeft reeds een mooie serie bij elkaar, waaronder Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, Lawsuits against God en ‘The Cure for Insomnia‘.

Boondock Saints II

by Jules Janssen • 2009-09-03

Gaat het dan toch gebeuren? Eindelijk is er een trailer
Update: YouTube heeft het gebeuren natuurlijk weer offline gehaald. HD trailers nu via Apple.

TED

by Jules Janssen • 2009-08-30

Ik heb er al vaak over verteld op feestjes en partijen, maar via deze weg probeer ik het met grote publiek – alle drie de lezers van mijn blog – te delen: TED. TED is een website vol met video’s van presentaties die tijdens events met dezelfde naam gegeven zijn. Presentaties van ‘s werelds grootste geniën, maar dan wel toegankelijk voor de gewone mens.

Mijn favoriet is ongetwijfeld de presentatie van Dan Ariely over de vraag of we onze eigen beslissingen wel daadwerkelijk zelf maken? Heerlijk simpel en tegelijkertijd confronterend om te zien hoe dom we af en toe kunnen zijn. Check ook zeker zijn ‘buggy moral code‘ presentatie.

Een presentatie waarvan me de theoretische toegevoegde waarde een beetje ontgaat, maar dat door zijn onderwerp – militant atheïsme – ook zeker niet gemist mag worden wordt gegeven door ene Richard Dawkins. Grappige vent.

Dan is er ook nog Malcolm Gladwell, de schrijver van het beste, interessantste boek dat ik ooit gelezen heb: Blink! Ook hij heeft een presentatie op TED.

Mocht iemand nog wat leuks tegenkomen, laat het me aub weten in de reacties.

Garage ***

by Jules Janssen • 2009-08-27

Auto’s zijn voor mij voornamelijk objecten om je relatief snel van A naar B te brengen. ‘Touren’ is daarom niet een van mijn standaard bezigheden en ‘een blokje om’ zal ik ook niet snel maken.
Natuurlijk zijn er auto’s die ik mooier vind dan andere en waar ik op straat even voor zou omkijken. Een leuke Porsche, Ferrari, Maserati of Lamborghini blijft een plezier om te aanschouwen. Als eigenaar van zo’n kunstobject lijkt het me dan ook een nachtmerrie om zo’n machine te moeten parkeren in een met olie besmeurde garage. Vier muurtjes er omheen en hup.

En dat dacht dus ook ene Holger Schubert, die voor zijn Ferrari / Maserati een in-house garage heeft gemaakt waar het voertuig als waar kunstobject dient. Compleet met hydraulische lift, om de auto zonder motorgebruik naar buiten te laten rollen!

garageshubert

Songs in code

by Jules Janssen • 2009-08-25

Geen idee hoe lang dit al aan de gang is, maar de trend om via Twitter de lyrics van liedjes in programmeertaal uit te beelden wist me zojuist aan ‘t lachen te krijgen. Het principe is heel simpel en volgens mij ook gewoon redelijk te begrijpen voor niet-programmeurs: geef de titel (of stuk uit de tekst) van een liedje weer in een stukje programmeertaal. Liefst met loopjes en condities.

Enkele mooie voorbeeldjes:

.clowns{float:left;}.jokers{float:right};
#me_you{position:fixed;margin:0auto;width:100%}

detect --visual ./face/her && typdef believer=TRUE

while(money++) { problems++; } 

var i = {shot:{sheriff:true,deputy:false}}

nothing === u

meer vindt u natuurlijk hier #songsincode

Panelfly live

by Jules Janssen • 2009-08-22

Het moment waar we nu al een hele tijd op hebben zitten wachten is aangebroken: Panelfly is live!

Panelfly

Panelfly is een mobiele applicatie om comics / stripboeken te lezen op je iPhone. Met een ingebouwde store beschik je direct over honderden titels, die met behulp van de innovatieve ‘Panelfly panel navigation’ ga je gemakkelijk van frame naar frame, waarbij vanzelf wordt gezoomd naar de juiste grootte.

Typisch gevalletje must-have dus. Te meer omdat ik de eer heb mogen genieten om aan dit product mee te werken. Ik ben namelijk verantwoordelijk geweest voor de hele ‘back-end’ waarin de store gepopuleerd wordt. Comics toevoegen, frames bepalen, meta-gegevens, publishers definiëren en de hele mikmak inpakken voor verzending. Panelfly: Revolutionzing Mobile Comics.

Harrison Ford

by Jules Janssen • 2009-08-19

De ideale huisvader

FokSuk op je iPhone

by Jules Janssen • 2009-08-18

Fokke & Sukke zijn er nu ook in een hendige iPhone app (iTunes link). De app telt welgeteld één feature, de strips van de laatste week achter elkaar zetten. Door te ‘sliden’ ga je van strip naar strip. That’s it.

foksukiphone

Mad Men Madness

by Jules Janssen • 2009-08-16

Vanavond gaat op Times Square in New York City het derde seizoen van Mad Men in première. U begrijpt dat het hier niet de eerste-de-beste serie betreft. Al wekenmaandenlang zijn er allerlei blogs & andere online media in de ban van de terugkeer van de serie vanavond.

Mad Men is de enige reden waarom ik op dit moment de tv voor zou kunnen aanzetten, ware het niet dat ik iets voor lig op de afleveringen die Vara uitzendt. En eerlijk gezegd is het ook gewoon onmenselijk om te moeten wachten tussen elke episode. Ga dus rap naar bol.com of iTunes en koop / download seizoen 1 en 2. Toegegeven, seizoen 1 moet even op gang komen voordat het interessant wordt, maar daarna is het dan ook zeker de moeite waard.
Perfecte scènes in een perfect nabootsing van de 60s gedaan door buitengewone acteurs met buitengewoon goed uitgewerkte dialogen in een overall uiterst vermakelijk verhaal. Om het kort samen te vatten.

Mad Men

de totstandkoming

by Jules Janssen • 2009-08-13

Na ruim 2 jaar in bijna onbewogen vorm online te zijn geweest, was de tijd aangekomen voor de oude julesj.nl website om plaats te maken voor een nieuwe versie. Zoals al vaker gezegd ben ik zelf geen ontwerper / designer / vormgever. Desondanks wilde ik mijn eigen site gewoon ook echt mijn eigen site laten zijn en dus daar zelf de ‘vormgeving’ voor doen. En dat heb ik geweten…

Ik begon ergens november 2008 met mijn eerste schets. Nu, ruim 9 – in veel gevallen volledig uitgewerkte – ontwerpen later heb ik gekozen voor dit. Waarom? Geen idee. De schets die aan de basis van deze layout lag is, zoals u wel had verwacht, binnen een mum van tijd in elkaar gezet en ik ben dan ook direct aan de slag gegaan met het technisch realiseren ervan. Ook dat liep redelijk vlot en het leek er even zelfs op dat ik veel te vroeg voor mijn deadline al een nieuwe website online kon hebben. Gelukkig moest toen nog de volledige WordPress ge-themed worden, en dat had al snel wat meer tijd nodig.

Gelukkig ben ik niet de enige die er moeite mee heeft zijn eigen site te vernieuwen / redesignen. Tijdens het schrijven van dit stukje kwam ik op het gerenommeerde A List Apart het volgende artikel tegen: ‘ Redesigning your own site‘. Conclusie van het verhaal: je ergste klant ben je zelf! Thanks.

Velen van jullie zullen de layout van deze site niet als volwaardig ‘ontwerp’, ‘design’ of iets soortgelijks kunnen aanschouwen. Er zitten inderdaad erg weinig franjes, nuances en andere design elementen in. Excuses daarvoor.
Daartegenover staat dat ik juist het ontbreken van die frivoliteiten exact vind uitstralen wat mijn webplek moet uitstralen: eenvoud. Dat is ook wat mijn werk zou moeten zijn: simpel en eenvoudig. Dat wil niet zeggen saai en lelijk, maar wel met aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid. Dat is wat ik met mijn werk probeer te behalen en ik hoop dat met mijn site dus een beetje uit te stralen.

Laat gerust weten wat jullie van de huidige site vinden en waar ik het absoluut anders moet doen. Alles kan, alles mag.

Nieuw! Nu nog beter!

by Jules Janssen • 2009-08-08

U zat er natuurlijk al op te wachten, maar nu is het dan eindelijk ook zover. Een geheel nieuwe julesj.nl is een feit. Op de dag dat er gevierd wordt dat ik al een kwart eeuw op deze wereld ben, zoals beloofd (in tweede instantie inderdaad, maar toch).

De grootste verandering (buiten de layout) is toch wel de nieuwe werk / portfolio pagina. De vorige was hopeloos gedateerd dus dat mocht ook wel eens. Een hele rits nieuwe en voor velen van jullie onbekende projecten zijn er nu aan toegevoegd. Uiteraard gaat deze versie een stuk beter actueel gehouden worden dus kom extra-vaak terug om al het nieuws te aanschouwen.

Qua features en gekkigheden is er eigenlijk weinig veranderd aan de site, die zijn er namelijk nog steeds niet. Even minimalistisch als voorheen, alleen iets meer julesj-roze™. En natuurlijk van die hippe social-network icoontje (u vindt ze rechtsonderaan in uw beeld) met links naar al mijn online sociale activiteiten. Zooo Web2.0 joh. Op het moment van dit schrijven zijn het er maar liefst 7. Klikken dus en friend/poke/follow/share/subscribe/tag me.

Voor de collega computeraars onder u – of andere geïnteresseerden: deze website is tot stand gekomen met behulp van Textmate, een prachtige applicatie waarin de XHTML / CSS & PHP handgemaakt zijn. Het ontwerp (voor zover van toepassing) is uitgewerkt in Fireworks, in tegenstelling tot Photoshop zeer geschikt voor webwerk. Voor wat kleine ‘progressive enhancements’ gebruik ik de onvolprezen Mootools JS library. Het blog deel wordt afgehandeld door WordPress (op dit moment 2.8), ook weer in een handgemaakt julesj jasje. Het hele gebeuren staat gehost bij de vrinden van Protagonist en komt daar aan via Transmit.
Overigens, nu we het toch over de hosting hebben: mijn @julesj.nl mail wordt al sinds jaar en dag afgehandeld door de geniën van Google (via Google Apps dus). Een absolute aanrader. Betere IMAP, webmail & mobile mail support dan de meeste alle betaalde hosts.

Tiltshift

by Jules Janssen • 2009-08-05

De trend is al even gaande, maar voor diegenen die het gemist hebben is het toch het vermelden waard: ’tiltshift’. Een simpele techniek om normale foto’s van landschappen en stadsaanzichten eruit te laten zien alsof ze gemaakt zijn in Madurodam. Door wat tactische blurs toe te passen in iets als Photoshop (lees hier hoe) wordt op relatief simpele wijze een effect bereikt dat voorheen alleen kon worden behaald met bizarre camera’s.

De markt, tiltshifted

Inmiddels is er

een pool op Flickr met allerlei soorten ge-tilt-shifte (Van Dale?) foto’s, of zoek naar meer. En voor degenene die niet zo goed zijn met Photoshop is er ook een simpele online tool die het allemaal voor doet. Hieronder nog een mooi voorbeeldje.

Tiltshifted Sydney

Strippen

by Jules Janssen • 2009-08-03

Wulffmorgenthaler is al sinds jaar en dag onbetwist de beste dagelijkse comic die er op het net te vinden is. Om precies te zijn sinds 3 augustus 2003, dus vandaag 6 jaar exact, al claimt de site zelf al sinds 2002 te publiceren. Het archief brengt ons niet verder dan voornoemde datum.
De zes jaren hebben een aantal legendarische figuren als ‘Dick Bird‘, ‘voyear neighbor‘ en de onovertroffen ‘Fucked-up, Crazy-Ass, Weirdo Beaver‘ voortgebracht.

legendarisch

Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, check ‘t dan snel.

als de nood het hoogst is…

by Jules Janssen • 2009-05-10

… blijkt nu toch dat de redding alles behalve nabij is. Althans niet vanzelf.

Gedurende het weekend is mijn website en alles dat op julesj.nl gebeurde verhuisd van hosting provider. Ik zat om historische redenen namelijk nog steeds bij Kene, terwijl al mijn hosting-activiteiten tegenwoordig bij voorkeur door Protagonist worden uitgevoerd. Verhuizen dus. Qua papierwerk al nooit het leukste taakje, maar als je dan ook nog je WordPress installatie en bovendien je blogthema vernachelt en niet goed backupped / back-upt, wordt het er niet mooier op.

Vandaar dus deze snel geïmproveerde lay-out voor het blog. De Kubrick classis zoals het genoemd wordt. Met een julesj roze tintje, wel te verstaan.
Op zich is dit natuurlijk wel een hele goede reden om eindelijk eens werk te maken van de nieuwe versie van zowel de website als het blog. Afgelopen week heb ik toevallig nog wat zitten knutselen met een nieuwe layout die beide onderdelen moet gaan aankleden, maar zoals bekend ben ik geen grafisch ontwerper / webdesigner dus er zal nog het een en andere moeten gebeuren om dit alles fatsoenlijk op de rails te krijgen.

Ondertussen blijft de stapel met allerlei interessantigheden zich opstapelen, smachtend om gedeeld te worden via dit verschrikkelijk mooie medium.

Kom dus snel terug en hoop – net als mij – op betere tijden.

Actie!

by Jules Janssen • 2009-03-03

U wilt toch ook dat dit blog weer gaat leven als nooit tevoren? Neemt u maar van mij aan dat ik een gigantische bak met superhandige informatie, ultragrappige links, de beste YouTube filmpjes, het meest vermakelijke nerdnieuws en nog veel meer achter de hand heb. Waarom ik het niet via deze weg publiceer en de hele wereld laat genieten van al dat moois vraagt u? We zitten in crisis mensen. En ook ik moet rekening houden met het ergste.

Zonder uw hulp kom ik waarschijnlijk gewoon de zomer niet door. Help mij daarom en klik nu op deze link en wordt lid van Powned TV (u weet wel, het ambiteuze TV project van GeenStijl). Ook als u besluit mij niet te willen helpen wil ik u vriendelijk verzoeken lid te worden van deze omroep in wording. Ondanks alle heisa, of wellicht juist dankzij, ben ik namelijk best benieuwd naar het werkelijke effect dat deze beweging op het bestaande omroepbestel gaat hebben.

Anyway, zonder uw klikken zijn we nergens. Trommelt uw familie, vrienden, bekenden, buren, vijanden, Twitter-followers en dergelijke op en helpt julesj de winter door. Mijn dank is groot. Het effect zal ongekend zijn…

Leegte…

by Jules Janssen • 2008-12-06

Ruim een maand lang geen nieuwe berichten, geen nieuws, geen updates. En dat terwijl er toch van alles gebeurt. Hoe verklaart men deze stilte op het julesj blog?

Maakt u zich niet ongerust. Bloggen is, ondanks die gigantische recessie die we ons zelf aanpraten, geen stuiver duurder geworden. En ook de inspiratie is er niet minder om geworden.
De enige echte reden ligt in het feit dat ik al langer van plan ben om de hele julesj.nl site maar eens compleet om te gooien. Een aangezien dat er gewoon niet echt van komt, wordt het bloggen / updaten ook uitgesteld. Maarrr… Ik beloof u – plechtig – dat er per ingang van het nieuwe kalenderjaar op deze plek een nieuwe website te vinden zal zijn.

Zo, ik heb ‘t gezegd, nu zal ik wel moeten.

Verder wil ik nog wat projecten kwijt die de afgelopen tijd uit de productiehal van julesj zijn komen rollen, meer en diepere info volgt op het nieuwe stekkie:

U ziet, ik heb niet geheel stilgezeten.

Slijtage, en een kleine update

by Jules Janssen • 2008-10-21

Het ziet er naar uit dat ook mijn installatie van WordPress (2.1.2) zijn langste tijd heeft gehad. In de afgelopen weken ben ik meerdere malen het slachtoffer geweest van allerlei obscure link-injecties en andere aanvallen. Zware criminaliteit waar u gelukkig niets van gemerkt heeft. In de eerste plaats omdat u gewoon de site niet heeft bezocht, maar ook omdat het allemaal redelijk onzichtbaar was.

Hoe dan ook, tijd voor een nieuwe WP installatie dus. Helaas is dat iets gemakkelijker gezegd dan gedaan, aangezien mijn ‘theme’ nogal handgemaakt is en vast niet gaat werken met een nieuwe WordPress. Ook ben ik van plan het hele julesj.nl gedoe eens een goede refresh te geven en dat kan dan maar beter in één keer gebeuren. Werk aan de winkel dus, waarvoor ik nog geen deadline durf in te plannen.
In de tussentijd zijn er namelijk nog een aantal andere sites en projecten die afgerond dienen te worden.

Over dit alles later meer, als er ook daadwerkelijk iets te zien is. Tot die tijd vraag ik u vriendelijk om wat geduld en presenteer ik u het beste nieuws in tijden: No god!

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >>