rss is nog lang niet dood

Door Jules Janssen • Thursday 10 September 2009

Bright’s Jaap is recent een hevig offensief begonnen om te verklaren dat RSS dood is / gaat. (uitleg RSS)
Hij is niet de eerste en zal voorlopig ook niet de laatste zijn, maar het is wat vreemd om te lezen welke argumenten hij (en ook anderen overigens) als redenen opgeven voor het verval van RSS.

Zo vind ik het feit dat ene Robert Scoble stopt Google Reader te gebruiken niet echt overtuigend voor het einde van een techniek die wel gewoon nog door een miljoenenpubliek gebruikt wordt. Veel mensen hebben geen idee dat ze RSS gebruiken, maar doen het wel degelijk. Dashboard widgets / Vista gadgets / iGoogle / Symbaloo etcetera maken gretig gebruik van de techniek.
Voorlopig lijkt het er niet op dat er een vervangende techniek gaat komen voor het grootste deel van de toepassingen die de webfeeds hebben. En zolang dat niet het geval is, lijkt het me sterk dat RSS gaat sterven.

Als alternatief voor RSS noemt Jaap (en wederom ook anderen) onder andere Twitter. Deze conclusie begrijp ik helemaal niet. Het ligt misschien aan de mensen die ik volg, maar als er al links in hun ‘tweets’ staan, zijn dat veelal nutteloze items. Bovendien zijn de links vaak onherkenbaar door het gebruik van url-verkorters zoals bitly. Ook het ontbreken van de mogelijkheid om direct een compleet artikel in een tweet te kunnen herbergen werkt niet in het voordeel van Twitter dat zou moeten functioneren als webfeed. Niet echt gebruiksvriendelijk. Voor mij absoluut geen volwaardig alternatief voor de RSS.

Voorlopig blijf ik netjes vasthouden aan mijn Google Reader die me zowel via de browser als op mijn telefoon perfect up-to-date houdt van het laatste nieuws van bronnen die ik geselecteerd heb en waarvan ik direct titels, auteurs, artikelteksten en afbeeldingen gepresenteerd krijg.

terug naar blog