Hartelijk maandagmorgen

by Jules Janssen • 2010-09-06

Maandag, het is weer zover. De eerstkomende uren moet de weekend-alcohol nog uit uw bloed verdreven worden om productief te kunnen worden. Om die tijd te overbruggen hier wederom een maandagmorgen linklijst:

Greplin

by Jules Janssen • 2010-09-04

Greplin. Eén online zoek-veldje voor alle data die je online bewaart. Gmail, Facebook, Dropbox, Google Calendar, Google Docs, Twitter, LinkedIn etcetera. Een soort Spotlight voor de ‘cloud’ dus. Voor een API-nerd als ik zo’n beetje de ultieme droom. De demo ziet er heel veelbelovend uit. En alles via oAuth (wat er op neer komt dat je voor geen van de services die je wil indexeren je inloggegevens hoeft in te voeren).

Ooit begonnen door een 18-jarige gast die ‘t vervelend vond dat hij de details van een feestje in Facebook, Google Calendar & zijn mail apart moest opzoeken omdat hij niet precies wist waar de data stond. Inmiddels op weg met bijna een miljoen aan funding. Dit zou best een heel groot kunnen worden.

F**ck You

by Jules Janssen • 2010-09-02

Er is een echte clip beschikbaar voor de mega-viral-pre-clip video van de heerlijke Cee-Lo plaat ‘F**k You‘. Vooral een waanzinnig nummer, maar de clips zijn beide ook de moeite waard.

Dropshots

by Jules Janssen • 2010-09-01

Waterdruppels aan flarden schieten met kogels en dat vastleggen op de gevoelige plaat met highspeed fotografie: de letterlijke dropshots. Medelander Lex Augusteijn deed ‘t voor uw kijkplezier. Mooie beelden. En hier vindt u meer hoge-snelheid fotografie / kogels beelden.

William Tell anno 2010

by Jules Janssen • 2010-08-28

Mix William Tell – die man met die pijl-en-boog / appel truuk – met een vleugje tennis en je hebt Roger Federer:

Doe hetzelfde met een stel pro-golfers en ze gaan proberen in gong in ‘t midden van een meer te raken:

Permute

by Jules Janssen • 2010-08-28

Helaas levert je favoriete torrent / nieuwsgroep bron niet altijd al je superlegaal gedownloade films in de meest handzame formaten af. In die gevallen zijn er natuurlijk programmaatjes als Handbrake waarmee je die bestanden kunt converteren naar zo’n beetje elk ander formaat. Nadeel van veel van die conversie-tools is de gebruikelijke overload aan knopjes, schuifjes, instellingen en moeilijkheden.

Dan Permute. De simpelste conversie app onder de zon. Sleep je gekke MKV torrent-resultaten naar dit ding, selecteer je gewenste output formaat en draaien maar. Heel fijn dingetje. En je mag eerst 5 keer proberen voordat je de een uiterst schappelijke 15 dollar kwijt bent voor eindeloos converteer-gemak.

Hoe Champagne te schenken

by Jules Janssen • 2010-08-26

Handige informatie nu het Preuvenemint op het punt staat te beginnen. Hoe schenk je een champagne in zonder te veel CO2 te verliezen waarmee je het drankje dus zo sprankelend mogelijk houdt? Natuurlijk is er een volledig wetenschappelijke verklaring. Samengevat komt het er op neer dat je het glas schuin houdt, net als bij het inschenken van een biertje. Een ander methode om het ontsnappen van CO2 zo veel mogelijk te voorkomen is het rechtstreeks in de mond schenken.

Gerelateerd nieuws: Een bierbad is een uitermate goede manier om van de stress af te komen.

Mokum state of Mind

by Jules Janssen • 2010-08-24

Inmiddels – zeker voor internetbegrippen – al verschrikkelijk oud, maar zeker nog de moeite waard om te delen: ‘Mokum state of Mind‘. Het antwoord van Amsterdam op de bijna gelijknamige hit van Jay-Z & Alicia Keys.

‘Een miljoen verhalen, ‘t is de combinatie. Van de stad en de omliggende agglomeratie.’ en ‘Fietslampjes in de lucht laat je horen say yeaaaah’. Instant klassiekers.

Simplicity vs. Choice

by Jules Janssen • 2010-08-20

Usability, user-centered-design, UX, UI. Hoe je ‘t ook noemen wil. Volgens mij op dit moment het belangrijkste en tegelijkertijd meest onderschatte onderdeel van software. Joel Spolsky, toch een redelijke grootheid in de software wereld, heeft een video online gezet van een presentatie die hij over dit onderwerp gaf.
Over de over-simplificatie van 37signals, de nutteloosheid van ‘stop’ knoppen op hedendaagse media-spelers, de 6 ‘stil’ opties op een Nokia telefoon etcetera. Vooral zijn uitleg over de complexheid van de simpelste features móet iedereen gezien hebben.

The Incident

by Jules Janssen • 2010-08-18

Het nieuwe Canabalt voor de iPad. Downlooje dus.

Hartelijk maandagmorgen

by Jules Janssen • 2010-08-16

De week is weer begonnen, maar omdat u waarschijnlijk uw ogen nog maar nauwelijk heeft geopend en er van serieus werk nog geen sprake kan zijn hier een aantal linkjes naar wat vermakelijk leesvoer.

Zo. Nu koffiepauze en dan de mail maar eens heel voorzichtig openen.

Freakonomics

by Jules Janssen • 2010-08-13

Het boek met de gelijknamige titel wordt verfilmd. Goed nieuws dus. Freakonomics is absoluut een aanrader om te lezen en de film – ziehier de trailer – lijkt me ook niet te missen. Het boek heeft me doen twijfelen aan alles wat zich wetenschappelijk onderzoek noemt. Vooral in de sociale en medische wetenschappen blijken onderzoeken nogal gebaseerd op vooraannames, eigen belang etc. Nou, als dat geen teaser is. Lezen & kijken dus.

De heren schrijvers, journalist Dubner & econoom Levitt, hebben ook een blog waarop allerlei Freakonomische onderwerpen de revue passeren. Nog meer lezen.

Prijsvrij

by Jules Janssen • 2010-08-12

De eigenlijke service van Prijsvrij heb ik nog niet geprobeerd, maar hun commercial is werkelijk fantastisch. Niet echt nieuw meer, maar kijk ‘m nog een stuk of tien keer en ‘t wordt alleen maar mooier. Gouden Loekie kandidaat hiero.

“I move to you, you move to me”

IJslandse politiek

by Jules Janssen • 2010-08-10

Rechts minderheidskabinet, links gezeur. Lubbers doet z’n werk niet. Opstelten ‘denkt na’. Ellende.
Dan Reykjavik. In de Ijslandse hoofdstad is ene Jon Gnarr, politiek leider van ‘de Beste Partij’, vorige maand verkozen tot burgemeester.

Voordat hij op het pluche plaats nam was Gnarr vooral bekend als komiek, maar ook in zijn nieuwe functie is hij nog redelijk lachwekkend. In zijn ‘acceptance speech’ drukt hij de concurrerende partijen op het hart dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. Niemand hoeft bang te zijn voor ‘de Beste Partij’, anders hadden ze namelijk wel ‘de Slechtste Partij’ geheten.
Overigens wordt iedereen die niet alle 5 de seizoenen van ‘the Wire’ heeft gezien door Gnarr uitgesloten van deelname aan de coalitie. Kijk, dat zijn breekpunten. Gaat helemaal goed komen daar in Ijsland.

Instant update: Afgelopen zaterdag opende burgemeester Gnarr de Ijslandse Gay Pride verkleed als vrouw. Niets meer aan doen.

Bird

by Jules Janssen • 2010-08-07

De nieuwe website van productiebedrijf ‘Tool of North America‘ is een absoluut huzarenstukje en laat zien dat Flash nog zeker niet overbodig is (tip, refresh de pagina een paar keer voor verschillende intro’s, het meppen van die gast in pak is verslavend) Hun video-producties zijn daarbij ook zeer de moeite waard. Mijn favoriet is ‘Bird‘. Check ook zeker de rest van de site.

Gisteren deed ik het nog

by Jules Janssen • 2010-08-06

Van de jaren ’70 kan ik me weinig herinneren, maar de stijl van het tijdperk is zeer herkenbaar. Het decennium ging gepaard met een snelle welvaartstijging en daarbij horen advertenties, posters en televisiecommercials. Centre Céramique toont met de voorstelling “Gisteren deed ik het nog…” de jaren zeventig door het oog van de reclame.

Prachtige slogans als ‘rook bewust, rook een sigaartje’ gingen hand in hand met stereotype vrouwen aan de afwas. Mooie tijden. En tot 24 oktober dus te zien in Centre Céramique Maastricht.

VI & Tijl Beckand

by Jules Janssen • 2010-08-05

Tijdens zijn Lama carrière vond ik ‘m een van de mindere, maar de optredens van Tijl Beckand in VI Oranje afgelopen WK waren absoluut sterk (mede dankzij Van der Gijp’s verhaal over Wim Suurbier natuurlijk). Verstandige keus dus van de RTL mannen om Tijl volgend seizoen als een van de vaste gasten aan tafel te laten aanschuiven.

Lorem ipsum

by Jules Janssen • 2010-08-04

Hoewel het standaard ‘lorem ipsum…‘ riedeltje absoluut niet bevorderend voor je designwerk schijnt te zijn, wordt het nog steeds enorm veel gebruikt.
Voor iedereen die wel eens zo’n stuk nutteloze tekst nodig heeft is de Dashboard widget Loremify een onmisbare tool.

De hoeveelheid tekst wordt bepaald door de positie waar je op de verschillende knoppen klikt. Knap staaltje user-interface werk.

Instapaper – best of…

by Jules Janssen • 2010-08-01

Instapaper, zoals eerder besproken, is de beste uitvinding sinds de boekdrukkunst. Zonder twijfel. Verreweg.
En mede dankzij die uitvinding heb ik de afgelopen tijd een aantal schitterende stukjes tekst gelezen.

Geïnspireerd door CoolTools’ ‘Best Magazine Articles Ever’ lijst heb ik besloten mijn persoonlijke lijst van beste artikelen ook maar eens op een rijtje te zetten:

Al met al genoeg om een regenachtige zondagmiddag mee te vullen. Op dit moment heb ik nog een stuk of 30 potentiëel geniale artikelen als ongelezen in mijn Instapaper account staan dus het kan zomaar gebeuren dat hier binnenkort een vervolg op komt.

Parkour + ladders

by Jules Janssen • 2010-07-29

Parkour, het als een gek door een stedelijk gebied heen rennen en springen gecombineerd met vette ‘moves’ is inmiddels zó 2009. Gooi echter een stel gemodificeerde ladders in de strijd en we hebben een compleet nieuwe trend te pakken: ‘Pompakour’.

Okay, deze mannen zijn stuntlui die in opdracht van een Nieuw Zeelands frisdrankje werken, maar het kan vast geen kwaad als de jeugd hiermee aan de slag gaat.