Updates

by Jules Janssen • 2009-11-29

Een aantal updates op recent geplaatste blogs:

Top2000

by Jules Janssen • 2009-11-26

Je zult eraan moeten geloven zo rond deze tijd. Overal waar je kijkt of luistert wordt je bestookt door het media-geweld van Radio 2 dat is weer is losgebroken rondom hun jaarlijkse paradepaardje: de Top2000. Dit jaar zal waarschijnlijk voor het eerst Michael Jackson eindelijk een verdiende plaats in de iets hogere regionen krijgen. En ook zal er weer een gloednieuwe plaat tussen zitten – caliber Jan Smit of iets dergelijks – die we volgend jaar weer compleet vergeten zijn. Ik ben het absoluut met Frank Lammers eens dat een plaat minimaal 5 jaar oud, of nu al een duidelijk klassieker moet zijn.

top2000

Anyway, iedereen heeft er weer wat over te zeggen en wie ben ik dan om géén lijstje te maken? Een aantal problemen zijn er wel, want de limiet van maximaal 15 nummers is natuurlijk ver te laag. En dan zijn er nog een heel aantal belangrijke platen die gewoon niet in de index staan. Pijnlijk.

Ook zou radio 2 eens moet nadenken over een nieuw toe te voegen feature waarmee je bepaalde muziek ook minpunten kunt geven, want die Boudewijn de Groot hangt me nu alweer compleet de babbelaar uit.

Desondanks hier toch mijn voorgestelde lijstje, in een geheel willekeurige volgorde. Van alles wat, voor ieder wat wils.

Zoals u ziet heb ik een aantal malen gebruik gemaakt van de ‘instant klassieker’ regel voor nummers van minder dan 5 jaar oud. U zult het daar vast mee eens zijn. En ja, ook Queen heeft natuurlijk een mooi plaatje, maar die zal het ook zonder mijn stem wel weer heel ver gaan redden dit jaar. Een direct downloadbare lijst is te vinden als iTunes iMix, hetzij in gereduceerde versie, omdat iTunes om een of andere reden de helft gewoon weglaat.

naar aanleiding van NicolekeBolleke

iPhone hendigheden

by Jules Janssen • 2009-11-25

De interface van de iPhone was een revolutie in telefoonland en is op dit moment nog steeds niet geëvenaard. Zonder boekje of handleiding kan zelfs de grootste techneut direct aan de slag met het gigantisch aantal functies dat de gadget aanbiedt. Toch zijn er nog een aantal ‘truuks’ waarvan niet iedereen op de hoogte blijkt te zijn. Een tijdje geleden kwam ik er zelf ook pas achter dat het mogelijk is om het werkgeheugen van de telefoon handmatig op te schonen. Hieronder een lijstje met andere handigheden:

Ben ik iets vergeten?

Clients from Hell

by Jules Janssen • 2009-11-24

Clients from Hell: Weer een prachtige single-purpose-site, deze keer met verhalen over ongelofelijke klanten van designers.

Clients from Hell

2012

by Jules Janssen • 2009-11-22

Het einde van de wereld. Het Mayaanse volk liet hun kalender die ze ruim 2000 jaar geleden ontworpen ergens eind 2012 van Christelijke kalender eindigen en dat zou dan de reden zijn voor onze planeet om op te houden met bestaan. Nog een aanwijzing zou zijn dat de zon op die dag op de galactische evenaar komt te staan, met als resultaat het einde van alles.
Zo’n spectaculaire voorspellingen doen het natuurlijk altijd lekker en zijn dan ook reden voor talloze websites, boeken en natuurlijk een film. Niets mis mee, behalve als je daadwerkelijk gaat geloven zijn voor deze flauwekul.

De berekening van de datum 12 december op basis van de Maya kalender blijkt er namelijk een jaar of 208 naast te zitten. Ook het hele verhaal van de zon op een niet-bestaande evenaar is niets speciaals. De zon staat daar elk jaar namelijk minimaal twee keer. Voor alle duidelijkheid heeft ‘information is beautiful’ een mooi overzichtje gemaakt van alle onnozele theorieën rondom 2012 en de weerleggingen daarvan. En nu heeft zelfs de NASA officieel bevestigd dat de wereld in 2012 niet gaat vergaan.

Waar alle sceptici geen rekening mee hebben gehouden is een oorzaak uit een totaal andere hoek: Saturday Night Live heeft het nieuws. (link bijgewerkt)

2012

Jackson

by Jules Janssen • 2009-11-19

Het is al even geleden, maar nog steeds voel ik de drang om hier met de wereld te delen dat ik ‘This is it’ toch wel echt een erg indrukwekkende film / docu vind. Het werd me in elk geval erg duidelijk dat ik enorme spijt zou hebben gehad dat ik niet naar het concert zou zijn gegaan (complexe zin dit, leest u gerust nog een keer).

Ondertussen gaat het hele circus rondom de goede man onverminderd door. Net als bij elke ster die tijdens zijn levende jaren gehaat werd door allerlei partijen, weet nu iedereen niet hoe zeer ze van hem moeten houden.
Een van de grootste ‘haters’ – Evan Chandler, de man die Michael Jackson meermalen beschuldigde van kindermisbruik – blijkt nu zelfmoord te  hebben gepleegd, waarschijnlijk omdat hij zijn tactiek om zichzelf van een riant pensioen te voorzien in duigen heeft zien vallen. Let er ook even op hoe Nu.nl de man ineens een ‘afperser’ noemt terwijl hij eerst altijd ‘aanklager’ of zelfs ‘slachtoffer’ werd genoemd. Natuurlijk is het wel ook van belang dat Evan’s zoon eerder al bekende dat de hele aanklacht één grote leugen was.

Ook RTL & SBS weten natuurlijk van gekkigheid niet wat ze met zo’n gigantisch media-geschenk aan moeten en knikkeren er beide voor de verandering maar eens een talentjachtprogramma tegenaan. ‘Dance like Michael Jackson’ op de campingzender gaat op zoek naar een danser. En ik maar denken dat ze die Timor Steffens al gevonden hadden…
RTL en consorten gaan met ‘Mijn naam is Michael’ op zoek naar de hoofdrolspeler in Albert Verlinden’s nieuwste musical over de popster. Nu heb ik absoluut niets tegen commerciële tv en/of musicals, maar als een smeerlap als Albert Verlinden grof geld gaat verdienen aan de dood van de man die hij jarenlang met volle overtuiging door het slijk heeft gehaald, gaat er iets mis met ons kapitalisme. In alle haast rondom zijn goedkope idee vergeet de knurft dan ook nog de bijbehorende domeinnaam vast te leggen. Sterk werk.

This is it

Gespreide benen

by Jules Janssen • 2009-11-17

Nooit op gelet eigenlijk, maar volgens Print magazine is het ‘t meest gekopiëerde stijlfiguur ooit: het perspectief waarbij de kijker tussen twee benen door kijkt. Vooral op filmposters blijkt het inderdaad verdacht veel voor te komen, maar ook in advertenties en op cd-albums zijn ze niet vies van een stel gespreide benen.

benen

Burj Dubai top

by Jules Janssen • 2009-11-16

De Burj Dubai toren is zo goed als af. Check dit filmpje vanuit het puntje van de toren (818 meter).
Ondertussen wordt in Koeweit gebouwd aan een nog hogere Mubarak al Kabir toren die ruim 1000 meter hoog moet gaan worden. Een filmpje daarvan kunt u ergens in 2016 verwachten.

Appie

by Jules Janssen • 2009-11-15

Eindelijk heeft Albert Heyn dan een eigen iPhone app: Appie (iTunes link)
Boodschappenlijstjes, Bonus-aanbiedingen, winkellocaties, recepten, eerdere boodschappen etcetera.

Appie

World Press Photo 09

by Jules Janssen • 2009-11-14

Nog tot en met 29 november te bewonderen in de bieb Centre Céramique in Maastricht: de World Press Photo 09 tentoonstelling. Zeker de moeite waard.
Helaas zijn de mooiste foto’s niet online terug te vinden, maar hier alvast een voorproefje van wat er zoal aan indrukwekkend / mooi beeldmateriaal te zien is.

World Press Photo 09

Hangover

by Jules Janssen • 2009-11-13

De meest geniale film van dit jaar – the Hangover – is nou niet ook direct de meest realistische ooit. Dacht ik.
Zo wordt er in de film tijdens een dronken bui een tijger gejat. Dit leek me tot vandaag niet echt een veelvoorkomend iets, maar het schijnt gewoon echt te gebeuren. Dieven in Duitsland stalen namelijk afgelopen week een leeuw! Per ongeluk… dat wel.

the Hangover

Maastricht Madness

by Jules Janssen • 2009-11-11

Los van de gekte op het Vrijthof vandaag rondom de aftrap van het vastelaovesseizoen is er nog ander nieuws uit Maastricht waar ik me druk over kan maken. Vandaag werd namelijk bekend dat de bouw van de studentencampus bij universiteit Maastricht definitief wordt beëindigd. Een kleine 60 miljoen zijn er al over de balk geknikkerd maar nu komt Servatius er dan toch achter dat ‘t allemaal wat te hoog gegrepen is. In de laatste twee maanden groeide het benodigde budget van het project – dat ooit voor 100 miljoen gepland stond – van 200 naar 225 miljoen keiharde europeanen!

De slimme beleidsmakers van Servatius voelden het drama al geruime tijd aankomen en besloten zeer strategisch net op tijd massaal op te stappen. Anders zouden zij nu moeten uitleggen hoe dit allemaal zo heeft kunnen lopen en daar heb je als hotemetoot natuurlijk helemaal geen zin in. Wie had nou kunnen verwachten dat dit prachtige ontwerp van de prestigieuze Santiago Calatrava zo duur zou worden? Zou het aan de enorm complexe constructie liggen die zo kek zweeft boven het water? Of was het wellicht die gigantisch onpraktische sportzaal die compleet uit glas opgetrokken zou gaan worden?

Anyway, er liggen dus nu een stuk of 180 heipalen ergens in de grond te koekeloeren. Iemand een creatief ideetje om die dingen nog nuttig te maken?

Campus Maastricht

Apple Theater

by Jules Janssen • 2009-11-09

Noem me een fanboy, maar elke bezoeker van een Apple store moet bekennen dat die winkels gewoon erg goed verzonnen zijn. Mooi concept, mooi uitgevoerd. De 5th Ave winkel schijnt per jaar zo’n 350 miljoen Amerikaanse dollars in het laatje te brengen en heeft daarmee de best renderende vierkante meters van heel Fifth Avenue. Een stukje verderop staat inmiddels de vierde Apple Store in Manhattan klaar om geopend te worden.

Om de spanning wat op te voeren hebben ze het hele pand momenteel in een soort theatergordijn gehuld. Dit om de schamele kosten van een kleine 40 miljoen wat op te schroeven natuurlijk. Net voor kerst moet de winkel open gaan, met twee ondergrondse en één bovengrondse verdieping.

Apple Store Upper West Side

update: foto’s

Diagrams > Venn Diagrams < Awesome

by Jules Janssen • 2009-11-08

In 1881 vond ene John Venn het naar zichzelf genoemde diagram uit waarmee allerlei (hypothetische) relaties tussen sets grafisch zijn weer te geven. Indertijd hardstikke wiskundig, tegenwoordig vooral gebruikt voor humoristische doeleinden. Bezoek ‘Fuck Yeah Venn Diagrams‘ voor meer gekkigheid.

fuckyeahvenn

Sony Bravia + KPN tv

by Jules Janssen • 2009-11-06

Een kleine week geleden werd er Bright een stukje gepubliceerd over Sony tv’s die zonder zo’n lelijke settopbox aan de Ziggo kabel gehangen kunnen worden. Geen gehannes dus meer met twee afstandbedieningen.
Momenteel ben ik op zoek naar een nieuwe tv (mensen die ooit bij me thuis zijn geweest weten waarom) en een settopbox is simpelweg geen optie. Nu ben ik alleen geen klant van Ziggo, maar van KPN internet TV. Iemand enig idee of er Sony’s zijn die daarmee om kunnen gaan? En zoja, welke?

Beatles flowchart

by Jules Janssen • 2009-11-05

‘Hey Jude’, waarschijnlijk een van de beste nummer van de Beatles, in handig flowchart formaat.

heyjudechart

via LoveAllThis

Panelfly + Marvel

by Jules Janssen • 2009-11-03

Panelfly, u weet wel, die fantastische iPhone applicatie om comics mee te lezen, beschikt sinds afgelopen weekend over een gigantische berg Marvel comics in hun store! Iron Man, X-men, Spiderman en meer van die helden.

Instant update: ondertussen wordt Panelfly ook geprezen op ‘s werelds grootste blog.
Marvel comics on iPhone: Panelfly

En dan nu de echte recessie

by Jules Janssen • 2009-11-02

Terwijl u de bubbeltjes uit de kast trekt omdat de positieve berichten over het herstel van de Amerikaanse economie niet meer te stoppen zijn, staat ene Michael C. Ruppert op om u even met de neus op de pijnlijke feiten te drukken. Meneer voorspelde al het financiele leed van het afgelopen jaar namelijk al in 2006. En hoewel ook Frankrijk, Japan en Duitsland weer boven de nul scoren, moet het volgens Ruppert nu pas echt beginnen. In zijn film ‘Collapse‘ (trailer) zien we hoe.

collapse

De golf

by Jules Janssen • 2009-10-31

Vandaag precies een maand geleden werden de eerste externe ontwikkelaars toegelaten tot de ‘preview release’ van Google Wave. Sindsdien is het een grote hit op het hele internet. De nieuwste innovatie van Google zou dé nieuwe manier van communiceren over het net moeten worden. De opvolger van mail, chat en sociale feeds bij elkaar.
In Wave communiceert met real-time in de vorm van ‘blips’ die weer deel zijn objecten die Waves genoemd worden. Deze waves zijn centraal opgeslagen in plaats van continue op-en-neer gestuurd te worden en doordat dit alles open-source is, gebaseerd op de XMPP standaard, met een daarbij behorende API, zal iedereen het binnen de kortste keren gebruiken. Duidelijk toch?

Niet dus. Al snel na de presentatie & release van Wave doken er overal verhalen op over de onduidelijkheid van het hele idee. Hoe moet men het gebruiken? Wat is nou daadwerkelijk het voordeel? Wat als ik helemaal niet wil dat een ander in real-time kan zien wat ik type*? Alleen scientology & vrouwen zijn makkelijker te begrijpen.

Men lijkt het er wel over eens te zijn dat email inmiddels een gedateerd product is en dat we op zoek moeten naar een vervanger. Zaken als spam waren simpelweg niet aan de orde toen email werd uitgevonden, maar inmiddels is het een groot probleem waar de techniek geen antwoord op heeft. Ik ben er zeker van dat de pre-email-generatie ook absoluut vraagtekens zette bij een vage uitvinding die electronische post mogelijk zou moeten maken.
Om het hele idee af te keuren lijkt me na een maand nog wat aan de vroege kant. Ten eerste natuurlijk omdat het een idee van Google is, maar bovendien ook omdat er vast nog wel aan geslepen en gesleuteld zal gaan worden.
Als er een alternatief gaat komen voor email, is dit natuurlijk een hele goede optie, omdat er een gigantische partij achter zit die sowieso de wereld van email al eens eerder totaal veranderde. Maar het zal waarschijnlijk nog even duren voordat ‘het volk’ met deze oplossing aan de slag kan.

gwave

Rozemarijn, email, video en muziek

by Jules Janssen • 2009-10-30

Het mooie aan mijn werk is het feit dat het elke dag weer vernieuwend is. En nu schreeuwt elke boekhouder / jurist / vakkenvuller dat natuurlijk ook, maar in mijn geval ís het ook nog eens echt zo.

Zo wordt er dagelijks door allerlei nerds geschreven over CSS, de nieuwe CSS3 standaard, ronde hoekjes en meer van dat. Maar het wordt pas echt interessant als de grote jongens van Big Spaceship ineens uit het niets zich bemoeien met het geheel. Zij komen namelijk met het lekker bekkende OSMCFBMS4CSS op de proppen. Een hendig systeem – onder de werknaam Rosemary – om CSS bestanden server-side te laten behandelen en specifiek op je bezoekers / browsers aan te passen.

Een andere grootheid, ditmaal op het gebied van email, is de Campaign Monitor club. Zij maken zich druk over de mogelijkheden van video in email. En stukje bij beetje lijkt dat steeds meer tot de mogelijkheden te gaan behoren. Al is het tot nu toe eigenlijk alleen Apple die het idee echt ondersteund, maar dan wel ook direct op de desktop, het web én op de iPhone.

Tenslotte zijn er de mannen van Antville die blijkbaar iets van video’s & muziek weten. Zij hebben namelijk een lijst samengesteld met de 100 beste videoclips van de afgelopen tien jaar. Gelukkig staat de geniale clip van Fatboy Slim – Weapon of Choice erbij, net als The BPA, maar ik mis klassiekers als Get Ur Freak On van Missy Elliot & ‘Mo Money Mo Problemsdie laatste is van 1997, te oud voor die lijst dus

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >>