De golf

Door Jules Janssen • Saturday 31 October 2009

Vandaag precies een maand geleden werden de eerste externe ontwikkelaars toegelaten tot de ‘preview release’ van Google Wave. Sindsdien is het een grote hit op het hele internet. De nieuwste innovatie van Google zou dé nieuwe manier van communiceren over het net moeten worden. De opvolger van mail, chat en sociale feeds bij elkaar.
In Wave communiceert met real-time in de vorm van ‘blips’ die weer deel zijn objecten die Waves genoemd worden. Deze waves zijn centraal opgeslagen in plaats van continue op-en-neer gestuurd te worden en doordat dit alles open-source is, gebaseerd op de XMPP standaard, met een daarbij behorende API, zal iedereen het binnen de kortste keren gebruiken. Duidelijk toch?

Niet dus. Al snel na de presentatie & release van Wave doken er overal verhalen op over de onduidelijkheid van het hele idee. Hoe moet men het gebruiken? Wat is nou daadwerkelijk het voordeel? Wat als ik helemaal niet wil dat een ander in real-time kan zien wat ik type*? Alleen scientology & vrouwen zijn makkelijker te begrijpen.

Men lijkt het er wel over eens te zijn dat email inmiddels een gedateerd product is en dat we op zoek moeten naar een vervanger. Zaken als spam waren simpelweg niet aan de orde toen email werd uitgevonden, maar inmiddels is het een groot probleem waar de techniek geen antwoord op heeft. Ik ben er zeker van dat de pre-email-generatie ook absoluut vraagtekens zette bij een vage uitvinding die electronische post mogelijk zou moeten maken.
Om het hele idee af te keuren lijkt me na een maand nog wat aan de vroege kant. Ten eerste natuurlijk omdat het een idee van Google is, maar bovendien ook omdat er vast nog wel aan geslepen en gesleuteld zal gaan worden.
Als er een alternatief gaat komen voor email, is dit natuurlijk een hele goede optie, omdat er een gigantische partij achter zit die sowieso de wereld van email al eens eerder totaal veranderde. Maar het zal waarschijnlijk nog even duren voordat ‘het volk’ met deze oplossing aan de slag kan.

gwave

terug naar blog