iPad

Door Jules Janssen • Thursday 22 July 2010

Vanaf morgen gaat Apple’s nieuwste gadget – de iPad – ook hier in Nederland over de toonbank. Ik heb het geluk gehad al een kleine twee maanden met het ding te mogen spelen. Eén woord: geniaal. Voor iedereen die van plan is het apparaat te gaan aanschaffen heb ik daarom een lijstje gemaakt met de nuttigste apps.

De bovenstaande applicaties zijn natuurlijk al zeer de moeite waard, maar de twee apps die van de iPad voor mij een onmisbaar apparaat hebben gemaakt zijn ‘Instapaper’ & ‘Reeder’. Zoals misschien bekend, ben ik een uiterst grote fan van RSS feeds. Om de verschillende sites die ik volg – as we speak een nette 105 stuks – netjes te verzamelen gebruik ik al sinds jaar en dag Google Reader. Tot voor kort was dat ook de plek waar ik deze feeds dan weer tot mij nam, zowel op de desktop als de iPhone. Prima allemaal.

Tot je de iPad in handen hebt. Dan weet je gewoon dat het beter kan. Ook voor de iPad had Google direct een aangepaste versie van hun Reader klaarliggen, net als eerder voor de iPhone en soortgelijke apparaten, maar vooral het ontbreken van een offline mogelijkheid is daar erg storend. Op zoek naar een betere RSS lezer dus, met het vereiste dat deze wel met mijn Google Reader abonnement moet samenwerken. In de zoektocht naar de ideale client passeerden ‘FeeddlerRSS’, ‘NewsRack’, ‘Headline’ en ‘BLNS’ de revue, maar geen van deze was optimaal. De een had een vervelende interface, de ander geen mogelijkheid om een artikel in Safari te openen of door te sturen naar Instapaper.

En toen was daar ineens Reeder: offline caching, prachtige & intuïtieve vormgeving, Twitter integratie, Instapaper integratie, Delicious integratie en ga zo maar door. En dat voor nog geen vier Euro’s. Absoluut dé beste aankoop voor iedere iPad.

En dan – ik heb de naam al enkele keren laten vallen – Instapaper. Instapaper is een service waarmee je artikelen van websites kunt ontdoen van alle zooi er omheen. Navigatie, advertenties, decoratieve fratsen, dat soort dingen. Deze service is toegankelijk vanuit je desktop browser, maar dus ook op iPhone & iPad. Alle artikelen die je markeert als ‘read later’ (met één simpele druk op de knop) worden in jouw account opgeslagen en automatisch met al je apparaten gesynchroniseerd. Het klinkt vooralsnog misschien wat complex, maar geloof mij, dit soort dingen maken de iPad onmisbaar. Ideaal om op de bank, in bed, in de trein en in het vliegtuig op je gemak te kunnen lezen.

terug naar blog