Spam innovatie

Door Jules Janssen • Sunday 10 April 2011

Terwijl de ‘goeien’ met man en macht blijven proberen om spam-netwerken plat te leggen, spamboeren te bestraffen en vooral ook de filters blijft aanscherpen blijven de spammers aan de andere kant keihard innoveren om dit alles te omzeilen. Allemaal niets nieuws tot zover.

Enkele weken geleden begon ‘t mij echter op te vallen dat de spam reacties hier op ‘t blog steeds ‘normaler’ worden. Bestonden de reacties eerst vooral uit een serie links naar allerlei medische hulpmiddelen en lugubere aanbiedingen, tegenwoordig zijn ‘t gewoon lopende Nederlandse teksten.
Vervolgens blijkt dat de website van de Telegraaf vol staat met reacties die zijn geplaatst door een bot. Goedgekeurde reacties dus.

De reacties die hier op ‘t blog nog wel gewoon als spam gemarkeerd worden bestaan uit teksten als:

Heb ik gezien ook ik ga heerlijk op al die BBC docus maar vond deze eigenlijk extra interessant omdat het dit keer over mensen en niet over dieren of hele geologische dingen gaat…

En dat als reactie op mijn stukje over de BCC serie Human Planet. Niet compleet irrelevant dus. Wel terecht als spam gemarkeerd, want de zogenaamde auteur linkt telkens naar de gekste sites.
Het knappe aan deze geheel geautomatiseerde reacties is dat ze – volgens mijn theorie – elders berichten opzoeken over ongeveer hetzelfde onderwerp en vervolgens stukken daar uit of reacties er op als hun eigen doorplaatsen. Knap systeem. Nog een:

Samen vormen ze een geweldig kijkstuk dat ons de mens en zijn plaats in de natuurlijke wereld toont zoals we hem nog nooit eerder hebben gezien.

Eén op één gekopieerd van de Canvas pagina over de voornoemde serie.

In een ander geval bleek de reactie wat minder relevant. Op ‘t stukje ‘verhuisbericht‘ kwam namelijk deze reactie binnen:

Verbaasd en met mijn mond open van afschuw keek ik.naar de vreselijke beelden die alsmaar werden herhaald. Mijn ogen werden vochtig een gevoel van angst overmeesterde me ik keek en bleef maar kijken. Bij elke les werd alleen maar n onderwerp behandeld de ramp in Amerika.

Na even Googlen blijkt deze tekst rechtstreeks afkomstig van dit artikel. Geen idee hoe de bot daar uit is gekomen, maar het is op z’n minst een Nederlandse tekst.

Op dit moment weet het geniale Akismet systeem deze berichten nog allemaal heel netjes tegen te houden, maar de spamjongens blijven echt ongelooflijk hard innoveren om deze technieken voor te zijn. En dat allemaal omdat ‘t blijkbaar toch nog steeds rendabel is om gigantisch veel links te plaatsen en versturen. Er zijn blijkbaar nog steeds genoeg mafketels actief die lekker naïef op die linkjes klikken.

terug naar blog