Apple Tablet

Door Jules Janssen • Thursday 7 January 2010

Apple Table concept

Vorig jaar is er niet één goed product onder die noemer uitgekomen, maar nog vóór het begin van 2010 werd al stellig verklaard dat dit hét jaar van de zogenaamde ‘tablet’ zal gaan worden. Voor zover ik kan inschatten, is een tablet een soort laptop zonder de toestenbord kant. Een e-reader met kleurtjes en plaatjes. Uiteraard met een multi-touch scherm.
Waarom zou iemand zo’n ding willen kopen? Wat is er handig aan het missen van een toetsenbord? Waar gebruik je zo’n ding? Er zijn redenen genoeg te verzinnen waarom eerder probeersels stuk voor stuk keihard faalden.
Desondanks weten de geleerden het deze keer zeker. Dit jaar gaat het wél lukken. Inmiddels is de CES begonnen en worden er her en der al daadwerkelijk ‘tablets’ gepresenteerd, waaronder een HP / Microsoft product dat wederom niet echt weet te overtuigen. Uiteindelijk zijn alle tech-ogen gericht op Apple. Hoewel er niemand is die heeft bevestigd dat Apple daadwerkelijk van plan is zo’n ding te gaan maken weet iedereen inmiddels hardstikke zeker dat het ding er gaat komen. Op korte termijn ook nog. Eerder deze week beweerde the Wall Street Journal namelijk dat de iSlate – zoals de Apple Tablet naar alle waarschijnlijkheid gaat heten – al in maart op de markt gaat komen. Het ding zal – volgens de mannen bij 925 – de journalistiek moeten gaan redden: “de laatste keer dat er zo veel opwinding was over een leestafeltje, stonden er Tien Geboden op.”

Resteert natuurlijk nog steeds de vraag waarom je zo’n ding zou gebruiken? John Gruber schrijft er een heel stuk over en ook bij Ars Technica hebben ze er zich druk over gemaakt. Uiteindelijk, zo concludeert meneer Gruber, zal de tablet een vervanger worden voor de Macbook. Hij zet er op in dat Apple met deze nieuwe vorm het ‘personal computing’ zal gaan herdefiniëren. Een redelijk groot en hoog ingezet doel, maar toegegeven, Apple deed het eerder met de mp3-speler en recenter ook met de mobiele telefoon.

Nog even wachten dus tot eind deze maand (de meningen zijn verdeeld over 26 danwel 27 januari) tot het ding gepresenteerd gaat worden.

terug naar blog