Integratie

Door Jules Janssen • Monday 28 April 2008

Het afgelopen weekend heb ik kennis mogen maken met een heel aantal multiculturele uithoeken hier in de buurt.

Het begon allemaal donderdag het tijdens een gezellig avondje pilsen met twee collega’s. Ineens werden we overvallen door een vloedgolf van aandacht van een aantal homosexuele medebezoekers van die kroeg. Gek volk eerste klas, maar ze maakten er een mooi feest van.
Vrijdag ben ik samen met een negroide collega ook maar weer wat gaan drinken om de officiele start van het weekend in te luiden. Telt u even mee? Juist, twee minderheden in de pocket.
Zaterdag trof ik, zoals u eerder heeft kunnen lezen, de complete Mundian to BachKe beweging, gehuld in een mix aan kleuren waar wijlen Frank Govers jaloers op zou zijn.
Om het pakketje compleet te maken heb ik vandaag besloten de lokale Arabische kapper maar weer eens te bezoeken.

En dat blijft een leuke ervaring. Ik was er al eerder geweest, maar dan was er nooit zo veel te doen. Zondag middag is dé middag bij uitstek om daar naar binnen te lopen, zo bleek. Gezelligheid alom. Kopje thee, potje kaarten, prachtige raï muziek op de achtergrond (met een cover van Whitney Houston’s ‘All at Once’ als enige herkenbare en uiterst lachwekkende plaat) en spannende afleveringen van een of andere Al Jazeera misdaadserie op tv.
De tent wordt gerund door vader en twee zonen (een soort Oosterse variant op de ‘Mullers’) en vandaag had ik de eer dat vader mijn kapsel ging verzorgen. Meneer Jaheed – zo heet de kapsalon althans – heeft gelijk aan meneer Muller de neiging af en toe afgeleid te zijn van zijn werk. Waar de laatstgenoemde nogal opkijkt van sportauto’s die langskomen, is vader Jaheed redelijk vaak met zijn mobieltje in de weer. Belangrijk verschil tussen beide haarprofessionals is wel dat de kapper van vandaag stopte met zijn werkzaamheden tijdens de afleiding.

Absoluut hoogtepunt vond ik de finale van mijn knipbeurt. Als een goede moslim werden mijn haren met behulp van een superwax netjes naar voren gestreken om te glimmen als nooit te voren. Ook kreeg ik nog heerlijke, mierzoete after-shave-like parfum toegediend. Dat hoort bij de integratie.

Nu maar eens even checken hoeveel punten ik heb gescoord bij de Amerikaanse Rita Verdonk variant…

terug naar blog