KPN is stervende

by Jules Janssen • 2011-05-13

Meneer Scheepbouwer is nog maar net vertrokken of het gaat alweer helemaal mis bij de KPN jongens. Mobiel internet bedreigt zo’n beetje alle andere bronnen van inkomsten en daarom wordt er in blinde paniek beslist om internetten dan maar snoeiduur te maken. Kort samengevat.

Gisteren bleek dat KPN via allerlei obscure technieken precies bijhoudt wat haar klanten via mobiel internet uitvoert. Iets wat naar grote waarschijnlijkheid gewoon keihard illegaal is. Mede daarom wordt er inmiddels aan alle kanten geroepen om KPN te ‘slopen‘. Dat lijkt me niet direct nodig, vooral omdat ‘t waarschijnlijk KPN zelf gaat zijn die zorg draagt voor de sloop.
En dan natuurlijk het nieuws van Skype dat overgenomen is door Microsoft. Daar zullen ze op ‘t hoofdkantoor van de koninklijke ook absoluut niet blij mij zijn geweest. Als de mannen uit Redmond hun nieuwe aanwinst een beetje clever integreren in het Office pakket belt de complete zakelijke wereld binnen de kortste keren ineens over voip.
Het gaat hard in de technologische wereld en het voormalige overheidsvehikel KPN hobbelt er voorlopig maar zo’n beetje achteraan. Die sloop volgt dus vanzelf wel.

Hinterland House

by Jules Janssen • 2011-05-12

Een nieuwe week, een nieuwe wens qua huisvesting. De eerder genoemde woningen zijn natuurlijk leuk tijdens een verblijf in NYC of een paar dagen aan de Méditerranée, maar je telt tegenwoordig niet mee als je geen uitvalsbasis ‘down under’ hebt. Daarom komt dit ‘Hinterland House‘ als geroepen.

De geïntegreerde keuken ziet er alleraardigst uit: Niets meer aan doen. Voor de slaapkamer lijkt Espresso Design uit Engeland hier een prima passende keuze. Klik vooral even door op de Espresso website want hun creaties zijn werkelijk geniaal.

Mac & security

by Jules Janssen • 2011-05-09

Omdat online-krantjes als Webwereld het vooral moeten hebben van pageviews om hun inkomsten veilig te stellen publiceren ze om de zoveel tijd een artikel dat een Mac vs. Windows onderwerp aansnijdt om zo de fanboys uit beide kampen uit te nodigen.
Zo ook nu weer met “5 keer noodklok voor Mac-security“. Gelukkig werd ongeveer tegelijkertijd een handig overzicht geplaatst dat als prima reactie op ‘t stukje dient. Conclusie: hou op met ‘t gezeur over beveiligingsrisico’s op Mac systemen.

2 down, 48 to go

by Jules Janssen • 2011-05-09

De 50 beste restaurants van de wereld zijn weer bepaald. Noma in Denemarken is wederom de grote winnaar. In totaal staan er 33 restaurants uit Europa in de lijst, waarvan er 2 in Nederland liggen. Bij beiden heb ik ooit mogen genieten van ‘t moois waaraan ze hun plaats in de lijst te danken hebben. Absolute aanraders.
Op ‘t moment van schrijven ben ik in Chicago, waar een van de 8 Amerikaanse restaurants in de lijst gevestigd is: Alinea, direct ook de hoogste notering. Helaas is het niet mogelijk daar zonder reservering binnen te wandelen voor een hapje. Volgende keer iets beter voorbereid op reis dan maar.

Ivete Sangalo

by Jules Janssen • 2011-05-05

Gisteren in de brandende zon in Fort Lauderdale heb ik meermalen koud gekregen van muziek op de iPod die ‘t in deze temperatuur gewoon net iets beter doet. Voorbeeld van zo’n plaat is Sorte Grande van Ivete Sangalo. Eigenlijk is haar hele album van ‘t live-concert wel indrukwekkend, vooral als je zelf met een gezellig zonnetje op je knikker er naar kunt luisteren dus.

Kronum

by Jules Janssen • 2011-05-04

Je moet er even voor hebben doorgeleerd, maar dan heb je aan Kronum ook direct een van de beste veldspellen van ‘t moment. Voetbal, gemixt met handbal en een vleugje basketbal, gespeeld op een rond veld. Een stuk of 8 verschillende manieren om punten te scoren gedurende 3 perioden van elk 20 minuten. Over de buitenspel val is nog weinig bekend.
Alleen Bamboozled schijnt complexer te zijn.

TriBeCa stekkie

by Jules Janssen • 2011-05-01

Liet ik nog niet zo lang geleden weten dat ik mijn droomstekkie had gevonden in Spanje, nu duikt er ineens een mooi optrekje uit New York op. Daar is een voormalige schoenenwinkel in de perfect TriBeCa buurt namelijk getransformeerd in een appartementje met ‘t voorzichtige prijskaartje van 30 miljoen Amerikaanse dollars (ten tijde van schrijven krap iets meer dan 20 miljoen Europeanen). Hou even rekening met ruim $ 9.500 vastgoedbelasting en nog een $ 9000 service-kosten per maand. Daar krijg je wel een complete gym, 6 badkamers en zeer prettig dakterras met uitzicht voor terug. Ik zeg: doen.

Cinemagraph

by Jules Janssen • 2011-04-27

Geanimeerde gif-bestanden waren gedurende de jaren 90 hét medium om je toch al overdrukke ‘webdesign’ op te pimpen met allerlei hippe tellertjes, dansende kerstmannen en enthousiaste honden. De nachtmerrie van ieder normaal mens. Tegenwoordig worden animated gifjes vooral gebruikt om cruciale stukjes film eindeloos te herhalen. Veel leuker al.
Maar dan komt ‘From me to You‘ met een prachtig nieuw gebruik van het bijna afgeschreven bestandsformaat. Zelf ‘cinemagraph’ gedoopt: Meer dan foto’s, maar niet echt een film. Stukken subtieler, eindeloos mooier.

Cab Window

Kings of comedy

by Jules Janssen • 2011-04-25

Hoe werkt humor? Wat is grappig en waarom? Hoe moet een comedian zijn show in elkaar steken?
De ‘kings of comedy’ – Ricky Gervais, Jerry Seinfeld, Chris Rock en Louis CK – discussieren er over. Bijna een compleet uur lang! Ik heb het nog niet helemaal gezien en ik weet ook niet of ik het ga doen, want het eerste stuk is nou niet bepaald hilarisch, maar het is op z’n minst apart om 4 mannen van deze statuur bij elkaar te zien.

Ondertussen heb ik van de vrije tijd in dit paasweekend gebruik gemaakt om een aantal aflevering van de geniale Jonathan Ross show te bekijken. Heerlijke humor in de beste talkshow die TV gekend heeft.

Blind film critic

by Jules Janssen • 2011-04-20

Prachtige manier om film te recenseren: laat een blinde de film ‘zien’ en vraag om zijn / haar mening. Vooral bij kwaliteitsfilms als Scream 4 (gelukkig is er een deel 4, want de voorgaande delen lieten nog zoveel vragen onbeantwoord) levert ‘t mooie resultaten op.

“The girls in this movie, all they seem to do was complain and scream — I hope they’re nice to look at”

Live looping

by Jules Janssen • 2011-04-16

De eerste keer dat ik ‘t zag was een aantal jaren geleden dit filmpje van Imogen Heap. Gek mens, wazige muziek, maar haar manier van live optreden is op z’n minst ‘speciaal’ te noemen. Laagje voor laagje over je eigen opnamen heen het uiteindelijk geluid samenstellen. Knap werk.

Een aantal jaren later kwam ik per toevel een clip tegen van Gavin Castleton. Muzikaal minstens even gestoord als flexibel. Rapper, songwriter, drummer, zanger, deze jongen doet ‘t allemaal.
En zo ‘live loopt’ hij dus ook. De Prince / Sinead O’Conner cover die hij doet van ‘Nothing Compares 2 You’ is echt een stukje briljantheid.
En als je dan toch bezig bent, check ook zijn versie van Sledgehammer.

Spam innovatie

by Jules Janssen • 2011-04-10

Terwijl de ‘goeien’ met man en macht blijven proberen om spam-netwerken plat te leggen, spamboeren te bestraffen en vooral ook de filters blijft aanscherpen blijven de spammers aan de andere kant keihard innoveren om dit alles te omzeilen. Allemaal niets nieuws tot zover.

Enkele weken geleden begon ‘t mij echter op te vallen dat de spam reacties hier op ‘t blog steeds ‘normaler’ worden. Bestonden de reacties eerst vooral uit een serie links naar allerlei medische hulpmiddelen en lugubere aanbiedingen, tegenwoordig zijn ‘t gewoon lopende Nederlandse teksten.
Vervolgens blijkt dat de website van de Telegraaf vol staat met reacties die zijn geplaatst door een bot. Goedgekeurde reacties dus.

De reacties die hier op ‘t blog nog wel gewoon als spam gemarkeerd worden bestaan uit teksten als:

Heb ik gezien ook ik ga heerlijk op al die BBC docus maar vond deze eigenlijk extra interessant omdat het dit keer over mensen en niet over dieren of hele geologische dingen gaat…

En dat als reactie op mijn stukje over de BCC serie Human Planet. Niet compleet irrelevant dus. Wel terecht als spam gemarkeerd, want de zogenaamde auteur linkt telkens naar de gekste sites.
Het knappe aan deze geheel geautomatiseerde reacties is dat ze – volgens mijn theorie – elders berichten opzoeken over ongeveer hetzelfde onderwerp en vervolgens stukken daar uit of reacties er op als hun eigen doorplaatsen. Knap systeem. Nog een:

Samen vormen ze een geweldig kijkstuk dat ons de mens en zijn plaats in de natuurlijke wereld toont zoals we hem nog nooit eerder hebben gezien.

Eén op één gekopieerd van de Canvas pagina over de voornoemde serie.

In een ander geval bleek de reactie wat minder relevant. Op ‘t stukje ‘verhuisbericht‘ kwam namelijk deze reactie binnen:

Verbaasd en met mijn mond open van afschuw keek ik.naar de vreselijke beelden die alsmaar werden herhaald. Mijn ogen werden vochtig een gevoel van angst overmeesterde me ik keek en bleef maar kijken. Bij elke les werd alleen maar n onderwerp behandeld de ramp in Amerika.

Na even Googlen blijkt deze tekst rechtstreeks afkomstig van dit artikel. Geen idee hoe de bot daar uit is gekomen, maar het is op z’n minst een Nederlandse tekst.

Op dit moment weet het geniale Akismet systeem deze berichten nog allemaal heel netjes tegen te houden, maar de spamjongens blijven echt ongelooflijk hard innoveren om deze technieken voor te zijn. En dat allemaal omdat ‘t blijkbaar toch nog steeds rendabel is om gigantisch veel links te plaatsen en versturen. Er zijn blijkbaar nog steeds genoeg mafketels actief die lekker naïef op die linkjes klikken.

Stephan Zirwes

by Jules Janssen • 2011-04-09

Goede foto’s zijn leuk. Goede luchtfoto’s nog een beetje leuker, maar goede luchtfoto’s die af en toe hartstikke nep lijken zijn natuurlijk helemaal top.

Firefox & de rest

by Jules Janssen • 2011-04-07

Sinds een paar dagen is de 4e generatie van Firefox beschikbaar. Ooit het enige waardige alternatief op Internet Explorer. Inmiddels aan alle kanten hard voorbij gelopen door Safari en vooral Chrome. Toch ben ik nog steeds een trouwe Firefox gebruiker en wel om de volgende redenen:

Ik weet zeker dat er meer redenen te verzinnen zijn. En ook dat er minstens net zo veel redenen te verzinnen zijn om juist wél te kiezen voor Safari danwel Chrome, maar het ziet er naar uit dat ik voorlopig nog even blijf plakken bij de trouwe ouwe Firefox.

Buiten beter

by Jules Janssen • 2011-04-05

Clever idee voor een mobiele applicatie: Buiten Beter. Meld een probleem – met foto en GPS locatie – snel bij je gemeente. Zwerfvuil? Graffiti? Ongedierte? Maak er een foto van en verstuur ‘t direct naar je gemeente.
Vorige week een melding gedaan van nieuw aangebrachte graffiti en 3 werkdagen later staat er een mannetje van gemeente Maastricht op de stoep om – dat dan weer wel – uit te leggen dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het verwijderen van de ‘tags’.

Hartelijk maandagmorgen

by Jules Janssen • 2011-04-04

Na een weekend met de twee uiterste mogelijkheden qua temperatuur ooit gemeten op deze aarde heb je even nodig om weer aan werken toe te komen. Was je zaterdag nog aan ‘t slepen met airco’s, BBQ’s en drank, zondag stond de CV weer op max. Uitputtingsslag dus, zo’n weekend. Daarom nu eerst een vertrouwd lijstje vermakelijke links om langzaam op gang te raken.

Mad Men update: Na allerlei gedoe over product placements, het aantal minuten per aflevering en vast ook wel over een boel geld is er nu dan toch besloten dat seizoen 5 van Mad Men eraan gaat komen. Niet in juli helaas, maar begin 2012. Tussen neus en lippen door wordt ook nog even vermeld dat er waarschijnlijk nog 3 – in plaats van de eerder gemelde 2 – seizoenen aan staan te komen.

Foolsday

by Jules Janssen • 2011-04-01

Heb vrij weinig met deze feestdag. Zoals altijd heeft Techcrunch een overzicht van de internet-nerd-1-april-grappen. Zitten op het moment van schrijven nog geen echte dijenkletsers tussen, maar de dag is – vooral in de US – nog jong dus het kan nog komen. Google doet weer goed zijn best, maar het kan absoluut beter. Pareltjes zijn natuurlijk welkom in de comments.

Update: beste tot nu toe is Googlen op ‘Helvetica’

Games

by Jules Janssen • 2011-03-31

Voor iemand die zelden tot nooit computerspelletjes speelt is de afgelopen maand een grote uitzondering geweest. Ik heb namelijk maar liefst twee spellen aangeschaft en binnen no-time compleet uitgespeeld:

PS: Natuurlijk wordt er op de iPhone nog wel eens een spelletje gespeeld, maar ik heb ‘t hier over de ‘consoles’ en desktop computers.

Verhuisbericht

by Jules Janssen • 2011-03-29

Ik weet nog niet precies wanneer, maar ga er van uit dat in de – waarschijnlijk verre – toekomst ‘Alemanys 5, Girona‘ mijn adres gaat zijn.
De binnenmuren mogen her en der nog iets meer gestuukt worden, maar dan is ‘t ook wel echt compleet. Klik door voor wat meer plaatjes.

Sidestep

by Jules Janssen • 2011-03-25

Enige tijd geleden brak er lichte paniek uit in internetland toen de Firefox extensie ‘Firesheep’ publiek werd gemaakt. Met deze extensie is ‘t namelijk ‘heel gemakkelijk‘ om in te loggen op andermans Facebook / Twitter als diegene op hetzelfde onbeveiligde netwerk surft. Inmiddels heeft Twitter z’n beveiliging aangepast waardoor dit niet langer mogelijk is, maar er blijven genoeg online services over die gevoelig zijn voor deze ‘cookie-hacking’ techniek.
OS X gebruikers die veilig(er) op openbare koffie-zaak & luchthaven wifi netwerkjes willen surfen wordt daarom aangeraden Sidestep te gebruiken. Niet de meest gebruiksvriendelijke ‘plug’n’play’ applicatie, maar er is – volgens mij – niets beters op de markt. Even stoeien met ‘t opzetten van een proxy dus, maar dan kun je er weer veilig tegenaan.