Kerstmis

by Jules Janssen • 2007-12-25

Zoals Kees Buddingh ooit de zinloosheid ervan mooi verwoordde: ‘Ze hebben iets heel sereens, die dagen die hun inhoud eigenlijk al heel lang hebben verloren. Het geeft ze iets schimmigs, iets onnatuurlijks ook vooral. God is dood, maar de middenstand zal de kerst tot het jaar 3000 in leven houden.’

Google’s heerschappij

by Jules Janssen • 2007-12-19

Wat een kleine 10 jaar geleden begon als een afstudeerprojectje is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest krachtige merken op het internet en zelfs in de wereld. De heren oprichters hebben er dan ook een leuke zakcent aan overgehouden.
De diensten die het bedrijf aanbiedt zijn uitgegroeid van alleen een zoekmachine tot een compleet pakket met daarin onder andere een weblogdienst, een persoonlijke startpagina, de perfecte email oplossing, online video sharing, een sterke Office tegenhanger en ga zo maar door. En dat ook nog eens allemaal helemaal gratis. Elke maand komt daar wel weer een fantastische nieuwe dienst bij. Elke maand weer geweldige innovaties van ‘t Palo Alto front.

Google

Tegelijkertijd is de invloed van Google Inc inmiddels zo enorm groot geworden, dat sommigen het als beangstigend beginnen te ervaren. Zo weet Google wat je zoekt, wat je leest, wat je koopt, waar je woont, waar je NU bent, met wie je mailt en waarschijnlijk nog veel meer. Nu heb ik persoonlijk niet zo veel moeite met die informatiedeling, want ‘ik doe niets verkeerd’. Maar al die informatie over iedereen op één centrale plek kan natuurlijk wel een gevaar opleveren op het moment dat Google besluit hun ‘do no evil‘-filosofie overboord te gooien en nu nóg meer geld uit al die data te kloppen (waarvan ik dit toch eigenlijk al een mooi voorbeeld vind). Een monopolie, waarop hun positie op dit moment toch mijn rasse schreden naartoe lijkt te gaan, is natuurlijk een erg aantrekkelijke uitgangspositie om een dergelijke stap te nemen.
Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat Google jou in de toekomst bepaalde zoekresultaten niet meer laat zien, omdat jij – in hun ogen – bij het verkeerde bedrijf werkt. Of omdat je in het verleden naar ‘foute’ informatie hebt gezocht. En mailtjes van een goede vriend belanden ineens ‘per ongeluk’ in je spam (of komen zelfs nieteens aan) omdat Google vindt dat diegene nutteloze informatie verspreidt.
Wellicht een beetje een ‘worst case scenario’, maar het verleden bewijst dat een uitgebreide dataverzameling ook een gevaar kan opleveren. Nu wil ik als absolute Google aanhanger en gebruiker van vele van hun diensten het bedrijf natuurlijk in geen enkele manier vergelijken met de Nazi’s, maar feit blijft dat de positie van Google macht met zich meebrengt. Deze macht kan volledig ingezet worden voor ‘het goede doel’, maar het kan zeker ook verleidelijk zijn om deze te misbruiken. Laten we hopen op de eerste optie.

Aanleiding voor deze blog is overigens een gesprek dat ik vorige week na een college had met een docent die iets minder Google fan is. Daarbij zag ik de 2 splinternieuwe (in mijn ogen ook weer geniale) diensten van Google die vandaag bekend werden, te weten de Flighttracker en de translation bots voor Google Talk die natuurlijk ook weer kleine stukjes aan de dataverzameling toevoegen. Al met al reden genoeg om even een stukje te schrijven.

Hyves API

by Jules Janssen • 2007-12-10

Sinds de zomer zijn de nieuwe topmannen bij Hyves bezig met onder andere het ontwikkelen van een zogenaamde API voor de netwerksite. Hoewel er her en der al enkele prototypes opduiken en ook al bekend is dat Hyves de OpenSocial ‘standaard’ van Google zal gaan gebruiken is er tot op heden nog geen echte data-uitwisseling met derden mogelijk.
Omdat het mij toch leuk leek om de profielen op RealShit op te leuken met een klein ‘Hyves-vrienden-overzichtje’ heb ik vannacht een beetje zitten knutselen. Allemaal onofficieel en wellicht niet echt naar tevredenheid van de Hyvers, maargoed, inmiddels werkt het gewoon (vriendenlijstjes worden netjes gecached, om de Hyves leiding niet te zeer te tergen) en verschijnt bij elk RealShit lid met een Hyves-account ook een overzicht van de 6 recentst actieve ‘vrienden’.

Update: De alpha versie van de API blijkt inmiddels wel actief te zijn.

Goeiemoggel

by Jules Janssen • 2007-12-03

Dankzij de briljante KPN commercial (check het adres) schijnt ‘goeiemoggel’ inmiddels een redelijk ingeburgerde begroeting te zijn. Om helemaal met de tijd mee te gaan sms/email/praat je natuurlijk in volledig ‘vijf kiklo inktvip’ jargon. Om dat wat makkelijker te maken is er de goeiemoggel-generator. En hoewel ‘t ding eigenlijk voor geen meter werkt (transport resulteert in tranrporv, trbnsport en tramsporw) is het wel een leuke vinding.

goeiemoggel

Update: Deze goeiemoggel generator schijnt beter te werken.

Het einde van internet

by Jules Janssen • 2007-11-24

In 2010 zou het wel eens zover kunnen zijn. Door de enorme groei van dataverkeer door onder andere YouTube en gelijksoortige diensten zou de infrastructuur van het web overbelast raken, aldus de geleerden van Nemertes Research. Nou zie ik dat zo 1-2-3 niet gebeuren, maar voor de zekerheid is ‘t wellicht verstandig om het internet dan maar in boekvorm aan te schaffen. Hopelijk zijn de volgende niet te missen sites daarin ook opgenomen:

Strongbad

Tips voor de feestdagen

by Jules Janssen • 2007-11-05

De dagen worden korter, donkerder en kouder. De ideale ingrediënten voor gezellige knusheid en een aantal feestdagen, aldus velen. Deze feestdagen brengen traditioneel de ‘surprises’ met zich mee en daarbij hoort dan weer het immer voor problemen zorgende ‘lootjes trekken’. Gelukkig zijn ook hier inmiddels mooie digitale oplossingen voor gevonden. Lootjes trekken doe je vanaf nu simpel online en ook je verlanglijstje kun je heel handig online aanmaken, bijwerken en natuurlijk sharen.
Voor geïnteresseerden presenteer ik hier mijn wishlist. Alvast bedankt.

Spambots do porn

by Jules Janssen • 2007-10-29

Gelukkig heb ik er met dit prille en redelijk ongelezen blog heel weinig last van, maar ‘spam comments’ beginnen op steeds meer plaatsen een redelijk groot probleem te vormen. Complete gastenboeken, fora, maar vooral weblogs bezwijken onder het resultaat van programma’s zoals deze.
Natuurlijk worden er continu nieuwe manieren gevonden om ongewenste comments tegen te gaan (zoals de bekende Captcha of de nieuwere ‘drag-n-drop’ oplossing), maar het zal nooit lang duren voordat de spambots hier weer workarounds voor hebben. Wat te denken van een wel erg creatieve manier om Captcha’s te omzeilen: Porno!

Naked Cowboy

by Jules Janssen • 2007-10-25

Van de zomer hebben we hem live op Times Square nog in actie gezien en eigenlijk dacht ik dat hij gewoon een creatieve bedelaar was. Nu blijkt dat de kerel 250.000 dollars per jaar wegtikt met zijn baan. Trademark op z’n naam en image, eigen cd’s, commercials, de hele mikmak. Hij denkt zelfs gewoon keihard over de miljard heen te gaan aan ‘t eind van dit jaar… Check hier een interview met ‘the Naked Cowboy’ op de splinternieuwe ‘Fox Business channel’.

julesj iMix

by Jules Janssen • 2007-10-18

Met zorg samengesteld voor jou! Een lekkere multi-genre mix van mijn favorieten in één lijstje. Verzamel ze allemaal!

iTunes iMix cover

New York Rises

by Jules Janssen • 2007-10-17

In het kader van mijn enorme lust om naar NYC te gaan hier een aantal foto’s uit de beginjaren van ‘the Big Apple’. Erg gaaf.

Brooklyn Bridge
Schilders zitten op de ‘draden’ van Brooklyn Bridge in 1912
Queensboro Bridge
Queensboro Bridge anno 1910, lekker rustig

Manhattan 1934
Uitzicht op Manhattan vanuit Brooklyn in 1934

Hippe koffie

by Jules Janssen • 2007-10-16

Zeecontainers worden al geruime tijd ingezet voor de meest uiteenlopende doelen. Illegale mensenhandel en opslag van illegaal verblijvende mensen zijn er daar enkele van. Inmiddels is daar weer een nieuwe toepassing bijgekomen: het koffiehuis. Vanaf 28 november staat de onderstaande zeecontainer annex push-button koffiehuis namelijk gedurende een maand in de tuin van Time Warner, NYC.

Illy push-button koffiehuis

Illy push-button koffiehuis

Illy push-button koffiehuis

Koffiemaker ‘Illy‘ heeft deze strak ingerichte container laten maken door designer Alan Kalkin, die eerder luxe appartementen maakte van 12 zeecontainers.
Met een druk op de knop opent de container zich en binnen 90 seconden heb je een full-service koffiehuis ter beschikking (inclusief zithoek, badkamer en een iMac).

Voorlopig moet ik ‘t nog maar even doen met Cubico & Coffeelovers.

Sony kleurtjes

by Jules Janssen • 2007-10-15

De eerste twee commercials voor de Sony Bravia tv’s zijn beiden prachtig, hebben een vermogen gekost om te maken en waren allebei al redelijk hits op het net.
Vandaag kwam ik nog twee nieuwe Bravia reclames tegen die ik vooralsnog niet op tv heb gezien: de Bravia Bunnies en Bravia Pyramide. Weer twee prachtige filmpjes over kleuren van een prachtige tv.
Ons eigen Philips komt trouwens ook met een sterke campagne voor hun nieuwe tv-creatie. Ambilight in de overtreffende trap: Aurea. Ziet er gezellig uit.

Meest sexy vrouw

by Jules Janssen • 2007-10-13

Natuurlijk wist ik ‘t al sinds ‘Italian Job’, Esquire is er nu eindelijk ook achter: Charlize Theron is de meest sexy vrouw die er op onze aardbol rondrent. Voor de gelegenheid hebben ze dan ook maar direct een paar foto’s van haar geschoten, die ik dan weer voor de gelegenheid dankbaar gejat heb en hieronder neer heb gezet.

Charlize Theron

Charlize Theron

Charlize Theron

Miami serial killer

by Jules Janssen • 2007-10-12

Het tripje afgelopen zomer naar Miami was absoluut gezellig. Heerlijk weer, mooi strand, alles erop en eraan. Maar ik begin me toch wel zorgen te maken over de consequenties die deze vakantie nu lijkt te krijgen. Ik werd namelijk net geattendeerd op het volgende nieuwsbericht.

wbfx

Mooi uitgewerkte viral natuurlijk, al moet je wel voorzichtig zijn met de mensen naar wie je zoiets doorstuurt.
Nog een leuke – iets vriendelijkere – viral kreeg ik van de week van RealShit kammeraad Frank Keyner, die in opdracht van Fontys dit product afleverde.

julesj blogt!

by Jules Janssen • 2007-10-10

Ook ik ga er dan uiteindelijk aan geloven. Na mijn overgave aan Hyves, LinkedIn, del.icio.us en allerlei andere hippe Web2.0 toestanden is hier mijn eerste eigen weblog, waarvan deze tekst dan ook nog eens de eerste post is. Super!
Na enkele verwoede pogingen een tijdje terug bij een ambitieus mannenweblog (de vernieuwde site heeft mijn posts stuk voor stuk verwijderd) en een heel bescheiden aantal reacties op andermans weblogs is dit nu dan toch wel de eerste echte serieuze stap in de wereld die ‘bloggen’ heet te noemen. Wat hier zoal gaat gebeuren? Waarschijnlijk een boel links naar nieuws dat ik interessant vind, eigen nieuws over bijvoorbeeld mijn stage in New York City (vanaf februari 2008) en een gezond vleugje flauwekul.

Mocht je het idee hebben dat hier wel eens interessante dingen zouden kunnen gaan gebeuren, aarzel dan niet om de ‘feed‘ van mijn blog toe te voegen aan bijvoorbeeld je iGoogle pagina.